V rámci zpřehlednění svého BLOGu jsem se rozhodl vyčlenit sekci citací do samostatného BLOGu. S oblibou cituji jiné zdroje, které však nemusí být volně přístupné na webu, zejména pak plné texty mého oblíbeného týdeníku EURO. Aby tyto texty nečinily můj BLOG nepřehledným, budu je umísťovat sem, no a v příspěvcích na hlavní stránce (BLOG: Radek Králík Novotný) jen vkládat odkazy na tyto citace... Toť můj novoroční dárek čtenářstvu... (31.12.2009)

pondělí 19. března 2012

Bosou nohou

Bosou nohou
Autor: Ivan Hoffman

Když člověk vidí, jak politici nechápou, proč se naštvaní lidé srocují na ulici, aby měl ještě o ty politiky strach. Historických příkladů, kdy to ulice vrchnosti hrubě spočítala je celá řada a společného mají právě to, že mocní vždy do poslední chvíle dráždili hada bosou nohou.
Z hradních návrší a vládních paláců vypadají ti naštvaní povykující človíčci dole v ulici neorganizovaně a směšně. Přímo se nabízí utrousit z výšky na jejich adresu něco posměšného, urážlivého, nasadit jim psí hlavu a třeba ještě na ně výhrůžně vztyčit prst.
Že je situace vážná se pozná podle toho, že politici jménem občanů vyhlašují boj protispolečenským živlům. Zřícení režimů předcházejí hesla, že si „nenecháme rozvracet zřízení“. Od našich politiků slyšíme, že Holešovská výzva ke sjednocení protestních iniciativ je namířena nikoli proti vládě, ale proti demokracii, kterou je míněn systém. A něco na tom je.
Pokud je demokracie zneužita k ovládnutí většiny menšinou a demokracií se rozumí privilegia vyvolených, dojde zpravidla na proces, kdy je se špinavou vodou z vaničky vylévána i ta demokracie, o kterou se ulice přetahuje s vrchností.
Vrchnost vždy doplácí na to, že tak dlouho eliminuje rozumné návrhy jak spravovat zemi ku prospěchu občanů, až je smetena živelným hnutím, které žádným rozumným programem nedisponuje. Kde nepomáhá dobré slovo, úřaduje nakonec hrubé násilí. A jakkoli ulice působí chaoticky, jedno si pamatuje dobře: všechno, co si vrchnost vůči ní dovolovala bosou nohou.
Partě politiků, kteří si demokracii pletou s neregulovaným trhem, nedošlo, že s kapitalismem obnovují i vykořisťování, které tradičně provází třídní boj. Nakonec jim to ale dojde.


Tentokrát se mi však zdá, že za citování stojí spíš některé komentáře ke glose pana IH:

Pan Rudolf píše: "Tak si vzpomínám,zapátral jsem v paměti a tak nějak mi vytanul Miroslav Štěpán, jak z balkónu arogantně prohlašuje, že mu žádné děti nebudou říkat, jak má dělat politiku. A že lidé nemají důvod protestovat, protože vláda jedná jen podle zákonů, které si předtím sami přijali. Jestli nebude potíž právě v tom. Gauneři a mafiáni si vzájemně odhlasují zákony a zaštiťují se křikem o demokracii. A přitom v opravdové demokracii by většina z nich seděla jinde, než ve vládě a byly by už 22 let zákony o státní službě a majetková přiznání. Místo toho předseda vlády omlouvá chaos ve státním zastupitelstvu tím, že se dvě mafiánské skupiny perou o moc. A evidentně to bere jako vyřízené. Je neuvěřitelné, že i přes to, co se děje a bohužel stále intenzivněji, v ČR je stále množství kývačů a obhájců tohoto přístupu. Ale když se člověk podívá blíže, stejně ale jde o ty, kterým to nějakým způsobem vyhovuje. Ale vzhledem k tomu, že vládu za dobrou považuje celých 16 procent, znamená to tedy, že 84 procent má poněkud jiný, v opravdové demokracii nepominutelný, názor. A jak reagují mafipolitici v ČR? Ničíte nám náš píseček. Nebudeme se s Vámi bavit. Pozoruhodné."
Nebo nickname Hadí oči: "Zpráva z tisku: Kalousek vyzval vzbouřence, aby si na tři roky utáhli opasky. Vzbouřenci pochopili křehkost naší demokracie a vzkazují: To už tady sice bylo, ale s námi klidně můžete řezat o zem. No tak teda jo, my si je utáhneme. Asi takto: O roztřískané silnice jsme si zničili Fabii? Nevadí, koupíme si BMWX5. Nemáme na nájem v paneláku? Nevadí, postavíme si patnáctipokojový baráček v chráněném území vedle Oulického. Nemáme na dovolenou na Mácháči? Nevadí, pojedeme do Toskánska. Sporožirový účet má vysoké poplatky a žádné úroky? Nevadí, švýcarské banky jsou celkově výhodnější. Zdražují plyn, elektřinu a uhlí? Nevadí, za dědinou od silnice vlevo je řepka, od silnice vpravo jsou soláry, ale v rygólu podél silnice je místo na moje větrníky. Zdražili i ty téměř nefunkční obyčejné léky na váš žlučník? Nevadí, zajeďte si do Varů, kde vás s radostí za pár tisícovek denně také nevyléčí. V nemocnicích ubývá lékařů? Nevadí, za svým oblíbeným chirurgem si zajedeme do Mnichova. Máte nízký tlak a trpíte nespavostí? Tak deset minut sledujte noční záznam z Poslanecké sněmovny a tlak se vám tak srovná, až vás trefí šlak. Dobrá rada nakonec: děkujte našim kreténským – pardon, kreativním novinářům, že z výpadku vajec, čítající půldenní!!!! spotřebu vajec v naší republice, rozběsnili takovou aféru, že čtvrt roku si nebudete mít čím zvedat cholesterol. Anebo za takovou cenu, která vám zase srovná nízký tlak."

Žádné komentáře:

Okomentovat