V rámci zpřehlednění svého BLOGu jsem se rozhodl vyčlenit sekci citací do samostatného BLOGu. S oblibou cituji jiné zdroje, které však nemusí být volně přístupné na webu, zejména pak plné texty mého oblíbeného týdeníku EURO. Aby tyto texty nečinily můj BLOG nepřehledným, budu je umísťovat sem, no a v příspěvcích na hlavní stránce (BLOG: Radek Králík Novotný) jen vkládat odkazy na tyto citace... Toť můj novoroční dárek čtenářstvu... (31.12.2009)

pátek 31. července 2015

Modrý měsíc

Modrý měsíc nad hlavou. Červencová obloha nabídne pohled na druhý úplněk

Lidé mohou dnes večer spatřit netradiční astronomický úkaz. Nebe rozjasní takzvaný modrý měsíc. Druhý úplněk, který se objeví v jediném kalendářním měsíci, má podle některých východních nauk mnohem větší intenzitu než obvykle. Mimo jiné je prý šancí na nový start či očistu. Spirituálně založení jedinci tak mají ideální příležitost bilancovat.
Měsíční kotouč se dnes do modra nezbarví. Astronomický jev dostal své jméno podle toho, jak zřídka se objevuje.
K nebeskému úkazu dochází přibližně jednou za dva až tři roky kvůli asynchronicitě kalendářního a lunárního cyklu. Měsíční etapa totiž trvá 29 dní, zatímco kalendářní měsíce mají s výjimkou února dní 30, respektive 31.

„Jde o překlad z angličtiny, kdy once in a blue Moon znamená něco podobného jako jednou za uherský rok nebo až naprší a uschne,“ vysvětluje Martin Fuchs ze Štefánikovy hvězdárny v Praze, co dalo druhému úplňku jméno.
Některé úplňky ale mohou být skutečně mírně zabarvené do modra. K podobný úkazům dochází třeba při vysoké koncentraci malých částeček v atmosféře po obrovské erupci sopky.
První červencový úplněk mohli zájemci spatřit 2. července, dnes večer přijde druhý v pořadí. K dalšímu modrému úplňku má dojít příští rok 21. května.
V roce 2017 se neobjeví modrý měsíc vůbec. O rok později budou dva prakticky zasebou. První modrý měsíc bude možné sledovat v lednu, v únoru nebude úplněk vůbec. Další modrý měsíc se dostaví hned v březnu.
Zdroj: rozhlas.cz/zpravy/vesmir/_zprava/modry-mesic-nad-hlavou-cervencova-obloha-nabidne-pohled-na-druhy-uplnek


Žádné komentáře:

Okomentovat