V rámci zpřehlednění svého BLOGu jsem se rozhodl vyčlenit sekci citací do samostatného BLOGu. S oblibou cituji jiné zdroje, které však nemusí být volně přístupné na webu, zejména pak plné texty mého oblíbeného týdeníku EURO. Aby tyto texty nečinily můj BLOG nepřehledným, budu je umísťovat sem, no a v příspěvcích na hlavní stránce (BLOG: Radek Králík Novotný) jen vkládat odkazy na tyto citace... Toť můj novoroční dárek čtenářstvu... (31.12.2009)

sobota 19. února 2011

Souvislosti chystaných změn

Včerejší zpravodajství bylo plné různých souvislostí, cituji přehled ze včerejšího zpravodajství ČRo:
Definitivní podoba reformy penzí by měla být v březnu, řekl Nečas
Definitivní podobu důchodové reformy by měla mít koalice hotovou na počátku března. Z 90 až 95 procent je však již dojednána, řekl dnes novinářům premiér Petr Nečas (ODS). Dojednat je podle něj ještě třeba to, zda je důchodový systém dostatečně solidární i ve vazbě na rodiny s dětmi. "Já musím říci, že fakta jednoznačně dokazují, že český sociální systém je nejvíce prorodinný v rámci Evropské unie," řekl Nečas. Už teď se prý z hlediska daňových záležitostí a sociálních dávek pohybujeme na první pozici v Evropě. Nikde v Evropě podle Nečase není možná čtyřletá rodičovská dovolená a země, které mají tříletou rodičovskou, jsou jenom tři. Česko má prý také jednu z nejdelších mateřských dovolených. Daňový poplatník s jedním dítětem do 14.700 korun a se dvěma dětmi do 19.700 korun neplatí jedinou korunu daně z příjmu, upozornil. "My máme velmi robustní prorodinnou politiku a řada z nás je přesvědčena, že už není nutné dělat další kroky," dodal. "Ve chvíli, kdy se vládní koalice shodne nad definitivní podobou důchodové reformy, tak o tom budeme vyjednávat i s demokratickou opozicí," řekl Nečas. ČSSD očekává, že vládní koalice s ní bude o konečných parametrech reformy ještě jednat. Důchodovou reformu by stejně jako koaliční Věci veřejné ráda viděla jako ústavní zákon, k jehož schválení jsou potřeba hlasy opozice.

Analytici kladně hodnotí dobrovolnost spoření na důchod
Analytici kladně hodnotí skutečnost, že převod části pojistného ze státního průběžného systému do soukromých fondů bude dobrovolný, nikoliv povinný. Část z nich si ovšem není jista, zda na uhrazení případného výpadku v průběžném pilíři bude stačit sjednocení sazeb DPH. Vyplývá to z ankety ČTK mezi ekonomy. Odborářský expert návrh reformy odmítá jako pokus o privatizaci důchodového účtu. Prezident Asociace penzijních fondů Jiří Rusnok míní, že serióznější hodnocení návrhu bude možné, až budou známy důležité detaily. Asociace nicméně návrh vítá. "Je zde šance na posílení spořicích prvků v systému, a tedy jeho diverzifikace, zvýšení zásluhovosti a zejména zmírnění mezigenerační nespravedlnosti, která je spojena s demografickou změnou v budoucnu," řekl ČTK. Pavel Sobíšek z UniCredit Bank návrh reformy považuje za rozumný kompromis. "Dobrovolnost fondového spoření je v souladu s převládajícím míněním české populace a vyráží z rukou trumfy opozici, pokud by chtěla po případných vyhraných volbách penzijní reformu sestřelit. Rizikem zvoleného přístupu je na druhou stranu zapojení příliš malého počtu lidí, a tedy nevyřešení podstaty problému financování penzí výhradně státem. To se ale ukáže až během mnoha let," řekl ČTK.

Kalousek: Do snížené DPH jen vyjmenované základní potraviny
Do snížené desetiprocentní sazby daně z přidané hodnoty by měly patřit jen přesně vyjmenované potraviny. Jsou to chléb, mléko bez ostatních mléčných výrobků, brambory, syrová a nezpracovaná zelenina, nezpracované ryby, dětská mléčná výživa a potraviny pro pacienty cukrovkou a dalšími metabolickými problémy. Na dotaz ČTK to dnes uvedl ministr financí Miroslav Kalousek. U ostatního zboží a služeb se má sazba DPH podle plánu koaličních stran sjednotit na 20 procentech. "Tímto by dodatečný odhadovaný výnos DPH činil při přeřazení ostatních položek do základní sazby 20 procent asi 58 miliard korun," řekl ministr. Zároveň upozornil, že současně by se změnil zákon o rozpočtovém určení daní. To by zajistilo, aby byl celý dodatečný výnos z daně použit pouze k účelům důchodové reformy. K celé penzijní reformě bude podle Kalouska nutné pět až šest legislativních předloh.

Jednotná DPH zvýší podle analytiků výdaje měsíčně až o 300 Kč
Sjednocení sazeb daně z přidané hodnoty (DPH) na 20 procent zvýší výdaje každého Čecha o 250 až 300 korun měsíčně. Vyplývá to z odhadů analytiků oslovených ČTK. U důchodců, kteří utrácejí především za bydlení a potraviny, by měl být dopad do výdajů podle ekonomů zřejmě ještě vyšší. "Z kusých informací se dá říct, že by zdražily zhruba necelé dvě třetiny potravin a položky spojené s bydlením. Když zjednodušeně propočítáme dopad na současné výdaje, tak by se celkově jednalo o částku navíc ve výši 250 až 300 korun na osobu a měsíc," uvedl Dufek. Inflaci by změny v DPH podle něj i odhadů dalších analytiků měly zvýšit o zhruba dva procentní body. Hlavní ekonom Patria Finance David Marek pak odhaduje, že výdaje na osobu by se průměrně měly zvýšit zhruba o 250 až 260 korun měsíčně. "Dopad do inflace lze odhadnout na 2,0-2,3 procenta. Celkový negativní dopad této formy zpřísnění fiskální politiky lze odhadnout na 0,2 až 0,3 procenta HDP," uvedl. Státní rozpočet by změnou DPH podle ministra financí Miroslava Kalouska měl získat navíc 58 miliard korun. Podle hlavního analytika Patria Finance Davida Marka by to mělo být dokonce 70 až 75 miliard korun.

VV: Vyšší DPH se bude kompenzovat důchodcům i rodinám s dětmi
Rodinám s dětmi má být sjednocení DPH na 20 procent kompenzováno slevou na dani z příjmu. Důchodcům bude ještě před zahájením penzijní reformy mimořádně valorizován důchod, uvedly na dnešní tiskové konferenci koaliční Věci veřejné (VV). Podle ministra dopravy Víta Bárty (VV) se ještě o podrobnostech reformy včetně fondu mezigenerační solidarity bude jednat. Podoba reformy by podle VV měla být schválena ústavním zákonem, tedy by k tomu byly nutné i hlasy opozice. V rámci návrhu důchodové reformy, na němž se ve čtvrtek dohodli ekonomičtí ministři, byla stanovena jednotná sazba DPH ve výši 20 procent. Výjimkou jsou vyjmenované základní potraviny, jako chléb, mléko nebo brambory. U nich bude sazba na 10 procentech. Sleva na dani z příjmu na dítě by se měla podle poslance Martina Vacka zvýšit o 3000 korun za rok, to je na 14.604 korun. Důvodem tohoto navýšení je, že by se podle propočtů mělo zvýšení DPH u rodiny se dvěma dětmi projevit zhruba 500 korunami za měsíc, tedy 6000 ročně. Zvýšení slevy by jí to mělo vrátit. U důchodců je podle VV dohodnuta mimořádná valorizace, která pokryje zvýšení nákladů. Výši valorizace, způsob, jakým se k ní dojde, a termín Věci veřejné neuvedly.

Sobotka: ČSSD bude ve sněmovně a v Senátu proti zvýšení DPH
Zvýšení daně z přidané hodnoty u většiny výrobků, které byly dosud ve snížené desetiprocentní sazbě, na 20 procent v rámci důchodové reformy je pro ČSSD nepřijatelné. Je to nejvyšší zvýšení daní od roku 1993, řekl dnes novinářům úřadující šéf ČSSD Bohuslav Sobotka s tím, že ODS i TOP 09 slibovaly před volbami daně nezvyšovat. Na parlamentní půdě bude ČSSD proti, uvedl Sobotka. ČSSD očekává, že vládní koalice s ní bude o konečných parametrech reformy ještě jednat, důchodovou reformu by ráda viděla jako ústavní zákon. To si myslí i lídr Věcí veřejných a ministr dopravy Vít Bárta. Sjednocení daně je pro ČSSD nepřijatelný krok, bude znamenat prudké zdražení základních životních potřeb a celé řady sociálně citlivých položek," reagoval Sobotka na návrh, který vzešel ze čtvrteční porady ekonomických ministrů koaliční vlády ODS, TOP 09 a VV. Podle něj není možné, aby byly zdražovány léky, potraviny, bydlení a celá řada dalších komodit, což by mělo dopady především na rodiny s dětmi a seniory.

Růst DPH zvýší pacientům doplatky a nemocnicím náklady
Pokud stoupne daň z přidané hodnoty na léky a zdravotnický materiál z deseti na 20 procent, dopadne to na pacienty, kterým se zvednou doplatky. Vyšší DPH zasáhne i do hospodaření nemocnic. Hrozí také, že některé léky a materiál stáhnou firmy z trhu, protože je pacienti a nemocnice jako příliš drahé nebudou chtít, zjistila v anketě ČTK. Stát si zvýšenou DPH fakticky "stáhne" část peněz zdravotního pojištění do své pokladny, aby je využil na financování důchodové reformy. "Pacienti zaplatí víc za komoditu, která je ve valné většině EU zatížena sníženou sazbou anebo žádnou daní z přidané hodnoty," řekl prezident České lékárnické komory Stanislav Havlíček. Na služby v nemocnici DPH není, což je podle něj správné, a nechápe, proč právě léky mají být výjimkou. "Ze zákona musí být v každé referenční skupině jeden lék plně hrazen z pojištění, to vypadne, tedy bude porušen zákon," upozornil výkonný ředitel České asociace farmaceutických firem Emil Zörner.

Ovocnáři nesouhlasí se zařazením ovoce do zvýšené sazby DPH
Ovocnářská unie České republiky nesouhlasí s plánem vládní koalice zatížit čerstvé ovoce zvýšenou sazbou daně z přidané hodnoty ve výši 20 procent. Je podle nich nelogické, že čerstvá zelenina má ve snížené sazbě deseti procent zůstat a čerstvé ovoce ne. Zvýšení DPH u ovoce podle ovocnářů povede k jeho zdražení a snížení spotřeby. ČTK to dnes řekl předseda Ovocnářské unie Martin Ludvík. Sazba DPH se má kvůli důchodové reformě podle plánu koaličních stran od roku 2012 sjednotit na 20 procentech. Do snížené desetiprocentní sazby by měly patřit jen přesně vyjmenované potraviny. Jsou to chléb, mléko bez ostatních mléčných výrobků, brambory, syrová a nezpracovaná zelenina, nezpracované ryby, dětská mléčná výživa a potraviny pro pacienty cukrovkou a dalšími metabolickými problémy.

Vyšší sazba DPH výrazně zdraží teplo, varují teplárny
Zvýšení sazby daně z přidané hodnoty z deseti na 20 procent přinese výrazné zdražení tepla. Podle Teplárenského sdružení by některé domácnosti za dodávky tepla musely zaplatit až 2100 Kč ročně navíc. Pro sektor teplárenství může být vyšší sazba DPH likvidační, vyjádřil dnes obavy ředitel Teplárenského sdružení Martin Hájek. "Dopad do ceny tepla pro domácnosti se v případě zvýšení sazby DPH na 20 procent bude pohybovat mezi 35 až 60 Kč/gigajoule podle stávající ceny tepla," uvedl Hájek. "Modelový odběratel v panelákovém bytě se spotřebou 35 GJ by ročně zaplatil za teplo přibližně o 1200 až 2100 Kč navíc. Celkem by stát od domácností vybral navíc přibližně 2,65 miliardy Kč," dodal. Na dálkové zásobování teplem je v Česku připojeno kolem 1,6 milionu domácností. Hájek se domnívá, že zdražení tepla by snížilo motivaci odběratelů využívat dálkové zásobování teplem. Řada z nich by si zajišťovala zásoby tepla například z lokálních plynových zdrojů.

Sjednocení sazeb DPH zdraží nové byty o stovky tisíc korun
Sjednocení sazeb daně z přidané hodnoty může zdražit nové byty a srazit mírně ožívající poptávku po bydlení. Cena nového bytu se zvýší řádově o statisíce korun. V dnešní anketě ČTK se na tom shodla většina oslovených stavitelů bytů a realitních odborníků. Daňová změna plánovaná vládou má zajistit peníze na důchodovou reformu. Za průměrný nový byt v Praze dnes lidé zaplatí desetiprocentní sazbu DPH ve výši kolem 360 000 korun, řekl ČTK analytik poradenské společnosti King Sturge Pavel Smolka. "Po případném sjednocení DPH na 20 procentech to bude 720.000 korun. To je pro průměrného kupujícího poměrně veliký rozdíl a v důsledku to dále ochromí prodej nových projektů, stavebnictví a zaměstnanost obecně," upozornil. Podobný vývoj očekává předseda představenstva developerské firmy Finep Michal Kocián.

Žádné komentáře:

Okomentovat