V rámci zpřehlednění svého BLOGu jsem se rozhodl vyčlenit sekci citací do samostatného BLOGu. S oblibou cituji jiné zdroje, které však nemusí být volně přístupné na webu, zejména pak plné texty mého oblíbeného týdeníku EURO. Aby tyto texty nečinily můj BLOG nepřehledným, budu je umísťovat sem, no a v příspěvcích na hlavní stránce (BLOG: Radek Králík Novotný) jen vkládat odkazy na tyto citace... Toť můj novoroční dárek čtenářstvu... (31.12.2009)

sobota 19. března 2011

KYTICE podle Karla Jaromíra Erbena v Divadle Na zábradlí

KYTICE podle Karla Jaromíra Erbena v Divadle Na zábradlí
DIVADLO NA ZÁBRADLÍ 1. 4. 2011 v 19:00
Karel Jaromír Erben / Hana Smičková-Látalová
Zuzana Solčányová / Slavoj Látal

KYTICE
baladická hra s veršem, slovem a tancem

PREMIÉRA
Hostuje: TD MIMI FORTUNAE

Divadlo Na zábradlí uvádí pražskou premiéru baladické hry KYTICE, jejímž námětem je šest básní ze stejnojmenné slavné sbírky Karla Jaromíra Erbena. Jevištní zpracování se samozřejmě zcela liší od známého filmu, neboť divadelní scéna poskytuje jiné prostředky. Tvůrci Hana Smičková-Látalová, Zuzana Solčányová a Jaroslav Slavoj Látal (v Praze v tomto žánru debutující) používají nejen Erbenovy verše, ale také běžné mluvené slovo a pohybovou techniku současného scénického tance. Cílem ovšem není snaha o maximální kombinaci žánrů, nýbrž vytvoření divadla sugestivního, mírně hororového, nikoliv však ponurého, jakož i ke smíchu vyzývajícího; jde tedy nesporně o Kytici novou a je jen na váženém obecenstvu, aby samo posoudilo, jakou… sami umělci říkají, že představení je vhodné pro diváky „všech věků i stavů“.

S mystériem Erbenových básní kontrastuje na scéně rozehraný život téměř renesančních komediantů, včetně „pouťového“ vyvolávání a popěvků. Kontrast mezi nadčasově baladicky pojatými básněmi a „přízemními“ lidskými osudy podtrhují kostýmy a masky Miroslavy Staré.

Představení „KYTICE“ vytvořil a nazkoušel soubor TD MIMI FORTUNAE, který se v Divadle Na Zábradlí představí poprvé, ale jeho představení jsou běžně vyprodaná v Brně (brněnskou premiéru KYTICE hostil ve svém divadle Bolek Polívka), na Slovensku, ve Francii, Anglii, Indii, USA i v Jordánsku, kde se jedno z představení konalo také v amfiteátru světově proslulého skalního města Petra.

Premiéra v Divadle Na Zábradlí se koná dne 1. 4. 2011 v 19 hodin a POZOR: není to Apríl!

Žádné komentáře:

Okomentovat