V rámci zpřehlednění svého BLOGu jsem se rozhodl vyčlenit sekci citací do samostatného BLOGu. S oblibou cituji jiné zdroje, které však nemusí být volně přístupné na webu, zejména pak plné texty mého oblíbeného týdeníku EURO. Aby tyto texty nečinily můj BLOG nepřehledným, budu je umísťovat sem, no a v příspěvcích na hlavní stránce (BLOG: Radek Králík Novotný) jen vkládat odkazy na tyto citace... Toť můj novoroční dárek čtenářstvu... (31.12.2009)

středa 20. července 2011

Zase chce někdo omezit lidem přístup k Internetu...

Zbytečný internet
Autor: Ivan Hoffman

Ministerstvu vnitra se už nechce utrácet peníze za připojení knihoven k internetu. A pan Kubice kolegům ve vládě napsal, že s tím míní koncem měsíce skončit.
Není v tom určitě nic osobního proti lidem, kteří z nějakého důvodu nežijí v Praze, ale kdesi na periférii a k tomu jsou jako na potvoru ještě nemajetní. Ministrovi určitě jde jenom o peníze a nějaké knihovny zkrátka nejsou jeho prioritou. Konec konců je to policajt.
Protože ale volný přístup k internetu pro všechny svůj smysl má, veřejné knihovny zrovna v menších a odlehlých obcích důležité jsou, a protože většina ministrů v návštěvnících knihoven rozeznává své stávající či potenciální voliče, internet se snad nakonec odpojovat nebude. Vždyť postačí vzít ministerstvu vnitra 90 miliónů a dát je ministerstvu kultury, které o Projekt internetizace knihoven zájem vždy mělo a stále má.
Na současné Kubiceho aféře s rušením internetu v knihovnách stojí za zmínku hlavně otázka priorit. Politici mají odjakživa nutkání rozhodovat, co ještě potřebujeme, co už nepotřebujeme anebo co by se nám mohlo hodit, čili co bychom měli potřebovat. Před sedmi lety politiky napadlo, že občané potřebují přístup k internetu, abychom nebyli „sto let za opicemi“. Když je teď internet ve světě samozřejmostí a u nás k němu stále má přístup jenom šest domácností z deseti, najde se mezi politiky exot, pro kterého je internet zbytečný luxus. Proč ministr Kubice neoznámí vládě, že jeho resort pro příště nemíní vyhazovat peníze třeba za zbytečné volby? Jenže každý má svoje priority. Kubiceho prioritou nejspíše nebudou informace, ale pořádek. Anebo pak boj s tím organizovaným zločinem, co nám srostl s politikou!

Žádné komentáře:

Okomentovat