V rámci zpřehlednění svého BLOGu jsem se rozhodl vyčlenit sekci citací do samostatného BLOGu. S oblibou cituji jiné zdroje, které však nemusí být volně přístupné na webu, zejména pak plné texty mého oblíbeného týdeníku EURO. Aby tyto texty nečinily můj BLOG nepřehledným, budu je umísťovat sem, no a v příspěvcích na hlavní stránce (BLOG: Radek Králík Novotný) jen vkládat odkazy na tyto citace... Toť můj novoroční dárek čtenářstvu... (31.12.2009)

úterý 24. ledna 2012

Ropné embargo Íránu

Taky máte dojem, že je to celé nesmysl? Na Írán je už dávno uvalena celá řada podobných opatření a nemají efekt. Embargo na to či ono jen způsobí, že se omezí dodávky do Evropy. A politici budou mít o čem mluvit...

Ropné embargo
Autor: Ivan Hoffman

Za snahu vyzbrojit se jadernou bombou čeká Írán trest. EU přestane kupovat od Íránců ropu. Představitelé EU tento krok dlouze pečlivě zvažovali a tak snad nehrozí, že EU vytrestá sama sebe tím, že ropy bude mít nedostatek a navíc dražší.
Pokud jde o Írán, těch 20%, které vyváží do Evropy, jistě udá jinde, třeba v Číně. Embargo je pro Írán mrzuté, ale nejspíše ho přežije a jaderného programu se nevzdá. Což je pro změnu mrzuté pro ty, co chtějí mír a bojí se jaderných zbraní.
Akce proti jadernému zbrojení je správná věc a to kdekoli a kdykoli. Dobře se totiž ví, jakou paseku umí taková atomová bomba udělat. Proto mimochodem stojí za úvahu, jestli neuvalit embargo nejen na ty, co jaderné bomby chtějí, ale rovněž na ty, co už je mají. Jestliže totiž Írán kritizují politici států, které jsou samy po zuby jaderně ozbrojeny, je v tom pořádná porce pokrytectví. Potíž je v tom, jak by si malý stát, jako je ten náš, mohl vyšlápnout na Rusko, USA či na Francii a Británii. Čím bychom je tak mohli za držení životu nebezpečných jaderných zbraní po zásluze vytrestat?
Mnoho možností na výběr pravda nemáme. Embargem bychom se leda zesměšnili. Na politickou reakci či diplomatické kroky pak nemáme kurážné představitele. Možná bychom ale mohli alespoň v hospodě u piva pozvednout hlas za lepší svět, ve kterém platí pro všechny stejný metr. Odhlasovat tamtéž, že civilizovaný svět zaslouží lepší politický koncept, než je primitivní právo silnějšího. Někde se to už konečně musí nahlas říct, někde je načase začít. Zda je vhodné pozvednout hlas v hospodě anebo je lepší kavárna či vinárna je samozřejmě věc názoru. Demokraticky a ve vší slušnosti o tom diskutujme!

Žádné komentáře:

Okomentovat