V rámci zpřehlednění svého BLOGu jsem se rozhodl vyčlenit sekci citací do samostatného BLOGu. S oblibou cituji jiné zdroje, které však nemusí být volně přístupné na webu, zejména pak plné texty mého oblíbeného týdeníku EURO. Aby tyto texty nečinily můj BLOG nepřehledným, budu je umísťovat sem, no a v příspěvcích na hlavní stránce (BLOG: Radek Králík Novotný) jen vkládat odkazy na tyto citace... Toť můj novoroční dárek čtenářstvu... (31.12.2009)

pondělí 2. ledna 2012

Ivan Hoffman k novoročnímu projevu prezidenta Klause


Novoroční Klaus
Autor: Ivan Hoffman

Mix nerealistických očekávání a nesplnitelných volebních slibů způsobil, že nás teď podle pana prezidenta zřejmě nic dobrého nečeká.
A to jsme na tom ještě v mnoha ohledech lépe, než některé jiné země v evropské unii. Jak prezident upozornil, našemu státu nehrozí bankrot, nekrachují u nás banky, zadluženi jsme méně než mnozí jiní.
Pouze s tou nízkou nezaměstnaností se mýlí, příznivá čísla jsou žel pouze plodem manipulace se statistikou.
Novoroční projev pronesl Václav Klaus střídmě, důstojně, odpustil si ješitné grimasy, nepředváděl se a neprovokoval. Pokud lze jeho řeči něco vytknout, tak snad pouze pár detailů, které nezmínil. Tak třeba že propast nedůvěry mezi občany a státem nevyhloubili občané, nýbrž politici tím, že podvádějí, kradou a ještě jsou navrch sprostí. Když pan prezident bude příště apelovat na občany, aby uznali nezbytnost reforem a na politiky, aby nám nezbytnost reforem vysvětlili, měl by nejprve pranýřovat korupci. V korupčním prostředí jsou totiž reformy k ničemu.
Jsou to ale jeho projevy a nemá cenu napovídat prezidentům. To hlavní v závěru zaznělo: přání, aby se nám letos vyhýbaly nezdary, nemoci a neštěstí a aby v našich rodinách vládla pospolitost, vzájemný respekt a láska. Pan prezident správně připomněl, že v životě jednotlivce jde o i jiné věci, než je politika či ekonomika. Vedle péče o věci veřejné je moudré a prozřetelné pečovat také o věci soukromé. Je docela možné, že nás soukromně potká lepší rok, než jaký rok nastane veřejně. Může to být rok dobrý tím, co pro sebe vzájemně uděláme u vědomí, že politici pro nás určitě neudělají nic. A že neudělají, to nám pan prezident jako realista mezi řádky naznačil.

Žádné komentáře:

Okomentovat