V rámci zpřehlednění svého BLOGu jsem se rozhodl vyčlenit sekci citací do samostatného BLOGu. S oblibou cituji jiné zdroje, které však nemusí být volně přístupné na webu, zejména pak plné texty mého oblíbeného týdeníku EURO. Aby tyto texty nečinily můj BLOG nepřehledným, budu je umísťovat sem, no a v příspěvcích na hlavní stránce (BLOG: Radek Králík Novotný) jen vkládat odkazy na tyto citace... Toť můj novoroční dárek čtenářstvu... (31.12.2009)

středa 25. ledna 2012

Sockarty

Politici jsou, snad, chceme-li jim věřit, přesvědčeni, že projekt "sockaret" přinese úspěch. Slibovaná miliardová úspora se, snad, obratem nerozkrade. Zaváděná reforma systém vyplácení dávek, snad, zjednoduší a zlevní. Snad nepřinese klientům potíže. Ostatně, IH to krásně napsal:
Sockarty
Autor: Ivan Hoffman

Je podepsáno. Do půl roku dostanou od České spořitelny sociální kartu příjemci dávek. Sloužit bude k identifikaci na úřadech, ale také za trest. Kdo dávky v minulosti zneužíval, bude povinně používat sockartu k placení.
Podstatné ale bude, zda zaváděná reforma systém vyplácení dávek zjednoduší a zlevní, jak vláda slibuje, anebo přinese klientům potíže. Politikům už je zoufale třeba nějakého úspěchu, neboť na co dosud sáhli, vše je špatně. Miliardová úspora, pokud se tedy obratem nerozkrade, by se snad jako úspěch prodat dala.
Sociální karty, lidově „sockarty“, od začátku provázejí pochybnosti. Co má ministr tentokrát za lubem? Kdo má na změně vydělat a kdo naopak prodělá? Předpokládá se jaksi samo sebou, že kuře zadarmo nehrabe a vše že se dělá proto, aby si někdo namastil kapsu. Automaticky se předjímá špatný úmysl a jde jen o to, zda se ho podaří či nepodaří prokázat. Jenomže už i občané jsou z té presumpce viny u politiků znaveni. Chtělo by to konečně nějakou dobrou zprávu, alespoň tu pověstnou výjimku, v daném případě pozitivní, která podporuje pravidlo.
Šance na zázrak zde je. Dnes je totiž situace s vyplácením dávek nově na úřadech práce tak otřesná, že už může být jenom lépe. Úředníci hlásí, že kvůli genialitě ministerstva dělají nyní dvě hodiny to, co jim dříve zabralo patnáct minut. Sázka na moderní technologie nevyšla, počítače se bouří proti člověku.
Ztrácejí se data, systémy padají, a řada vystresovaných úředníků údajně dospěla k názoru, že vypadnout by měl i ministr, za rozjezd neotestovaného programu nevyškolenými lidmi… Že by světlem na konci tunelu byla plastová sockarta? Když ne, měl by ji za trest vyfasovat ministr.

2 komentáře:

  1. Chtěla jsem se zeptat jak to vlastně s těma sockartama je mám známou která má problém s bývalým manželem a chodí jí jeho exekutoři do bytu a už jednou kvůli němu měla zablokovaný účet.Můžou i na tyto sockarty?Je z toho celá špatná a já se jí ani nedivím.Děkuji za odpověď

    OdpovědětVymazat
  2. Jak průběžně sleduji problematiku Skaret, nyní běží zkušební provoz - tedy karty jsou vydány omezenému množství lidí a hledají se případné problémy, které by s kartou byly spojeny.

    Každopádně Skarta je karta na jméno a rozhodně by na ni neměl nijak "dosáhnout" exekutor, který se domáhá majetku bývalého manžela, jenž má, jak jsem pochopil, stále shodné bydliště s bývalou manželkou - což je vždy dost nebezpečné - institut trvalého pobytu je v této zemi nedořešen, když už si jednou někoho na adresu pobytu necháte přihlásit, těžko se ho proti jeho vůli zbavíte...

    OdpovědětVymazat