V rámci zpřehlednění svého BLOGu jsem se rozhodl vyčlenit sekci citací do samostatného BLOGu. S oblibou cituji jiné zdroje, které však nemusí být volně přístupné na webu, zejména pak plné texty mého oblíbeného týdeníku EURO. Aby tyto texty nečinily můj BLOG nepřehledným, budu je umísťovat sem, no a v příspěvcích na hlavní stránce (BLOG: Radek Králík Novotný) jen vkládat odkazy na tyto citace... Toť můj novoroční dárek čtenářstvu... (31.12.2009)

čtvrtek 31. ledna 2013

Ekoaudit

Jojo, po energetických štítcích budov teď tohle...
Ekoaudit
Autor: Ivan Hoffman

Smyslem „ekoauditu", na kterém pilně pracuje Ministerstvo životního prostředí, je zjistit, jestli to u nás s ochranou přírody náhodou nepřeháníme. V praxi to vypadá tak, že průmyslníci a podnikatelé přicházejí s podněty, co by jim stát mohl odpustit a tolerovat pokud jde o znečišťování vod, ovzduší anebo nakládání s odpady, a vláda jim jde vstřícně na ruku.
Díky ekoauditu a na něj navazujícím legislativním úpravám průmyslníci údajně ušetří až osm miliard ročně. Ani se nechce věřit, že o takové peníze dlouhá léta přicházeli kvůli zbytečným ohledům na životní prostředí!
Pokud jde o nás ostatní, můžeme průmyslníkům jejich starostlivou vládu závidět. Nechat si změnit předpisy a zákony, aby nebylo třeba je dodržovat je geniální zlepšovák. Navíc když v éře globalizace jsou průmyslníci jen vzácně nuceni žít tam, kde si nechají dělat ekoaudit.
Také je třeba si přiznat, že kdyby vláda sbírala podněty k ekoauditu od nás, neprůmyslníků, nemělo by to valný ekonomický přínos. Na rozdíl od podnikatelské sféry bychom se rozpakovali, zda přestat s monitoringem a evidencí různých škodlivin, zbytečně bychom bazírovali na čistém vzduchu, nelíbil by se nám benevolentní přístup k odpadům a podezřele by na nás působila snaha zjednodušovat evidenci.
Zmírnění právních předpisů v oblasti ochrany životního prostředí je krok zvláštním směrem. Má prý podpořit konkurenceschopnost a rozvoj. Přitom v minulosti ne tak vzdálené jsme se těšili, jak pokrok a rozvoj půjde ruku v ruce se zlepšováním prostředí, ve kterém žijeme. Teď se zjišťuje, že jsme si nejen žili nad poměry, ale ještě i v nadstandardně ekologickém prostředí. Na ekoaudit, který to napraví, byl nejvyšší čas.

Žádné komentáře:

Okomentovat