V rámci zpřehlednění svého BLOGu jsem se rozhodl vyčlenit sekci citací do samostatného BLOGu. S oblibou cituji jiné zdroje, které však nemusí být volně přístupné na webu, zejména pak plné texty mého oblíbeného týdeníku EURO. Aby tyto texty nečinily můj BLOG nepřehledným, budu je umísťovat sem, no a v příspěvcích na hlavní stránce (BLOG: Radek Králík Novotný) jen vkládat odkazy na tyto citace... Toť můj novoroční dárek čtenářstvu... (31.12.2009)

pondělí 4. února 2013

Evropský Hrad

Myslím, že to tentokrát napsal pan Ivan Hoffman velmi dobře...
Evropský Hrad
Autor: Ivan Hoffman

Miloš Zeman oznámil, že vztyčí na Pražském hradě vlajku Evropské unie. Překvapivé to ale není, vlajka EU by se tam objevila v případě vítězství všech prezidentských kandidátů s výjimkou paní Bobošíkové.
A nepochybně by ji vyvěsil Karel Schwarzenberg. Ten už coby pokračující ministr zahraničí ocenil zdvořilost svých protějšků, kteří se mu svěřili, že mu přáli, aby to byl on, kdo se stane prezidentem a vrátí Česko do Evropy, ve které sice dávno je, ale kvůli dosluhujícímu českému prezidentovi se o tom občas pochybovalo.
Od volby prezidenta uběhl týden a atmosféra se hodně zklidnila. Dobře je to patrné třeba na smířlivém komentáři Jaromíra Jágra, který z Ameriky zalitoval, že nemůžeme mít prezidenty dva, s tím že by se Karel s Milošem střídali. S postupem času se rovněž ukazuje, že to s prezidentem Zemanem nebude taková divočina, jak se mohlo zdát z jeho vítězné tiskové konference po sečtení hlasů. Zeman už vzkázal vládě, že s ní chce mít korektní vztahy, což je jasná korekce jeho nedávných odsudků na adresu kabinetu. A také dává novinářům rozhovory.
S odstupem času se vždy ukáže, že ve volební kampani všichni přeháněli. Kvůli vítězství se straší i tím, co nehrozí a slibuje se i nesplnitelné. Nakonec se ale stane pouze to, co bylo jasné předem. Vítěz skončí na známce a poražení kandidáti postupně upadnou v zapomnění. Konec konců takto před deseti lety upadl v zapomnění Miloš Zeman. Na jeho politický návrat, navíc do nejvyšší ústavní funkce by si tenkrát nikdo nevsadil. Muselo dojít až k naprostému vyprázdnění politiky a znechucení politickými stranami, aby byl k vyvěšení praporu Evropské unie dosazen do Prahy důchodce, chalupář z Vysočiny.

Žádné komentáře:

Okomentovat