V rámci zpřehlednění svého BLOGu jsem se rozhodl vyčlenit sekci citací do samostatného BLOGu. S oblibou cituji jiné zdroje, které však nemusí být volně přístupné na webu, zejména pak plné texty mého oblíbeného týdeníku EURO. Aby tyto texty nečinily můj BLOG nepřehledným, budu je umísťovat sem, no a v příspěvcích na hlavní stránce (BLOG: Radek Králík Novotný) jen vkládat odkazy na tyto citace... Toť můj novoroční dárek čtenářstvu... (31.12.2009)

středa 26. října 2011

Libyjské vítězství

Dovolil jsem si pár myšlenek zvýraznit:

Libyjské vítězství
Autor: Ivan Hoffman

Příběh libyjského osvobození, anebo libyjské rebélie, již má své poražené. Muammar Kaddáfí je pohřben na neznámém místě v poušti a bez něj je po válce.

Zbývá definovat vítěze. Jak je v kraji zvykem, ve volbách zvítězí islamisté, jde ale o to, zda umírnění anebo radikální. Přechodná národní rada se přihlásila ke zvykovému právu šaría a o něm už určitou představu máme. Libye se stane zemí bez kriminality, neboť za krádež se seká ruka. Ženy mohou zapomenout na emancipaci, případné odpadlíky od víry čeká poprava a tak podobně.

Místo osoby diktátora bude společnost sestávající ze soupeřících kmenů sjednocovat korán. V Libyi bude pořádek, jaký si my neumíme představit a který bychom určitě nechtěli. Jenomže náš způsob života není ani jediný, ani objektivně nejlepší a nejspíše by pro změnu nevyhovoval třeba právě zmíněným Libyjcům. Vlastně je s podivem, že islámští bojovníci vzali zavděk pomocí od nevěřících psů. Omlouvá je jedině to, že z jejich pohledu neřídil nálety NATO nějaký generál z Ameriky, nýbrž Aláh, jehož velikost při každém povedeném zásahu oslavovali.

Když se tedy hledají v Libyi vítězové, západ mezi ně nepatří. Zúčastnili jsme se přestřelky, posloužili islámu a naši politici se v osobě diktátora zbavili politického spojence, aniž by to zaručovalo nějaký profit. Po čerstvých špatných zkušenostech z Afghánistánu a Iráku Libyi vojensky neokupujeme. Tím pádem místním odpadá problém s vyháněním „křižáků“. Budou mít ale bez okupace ropné společnosti za hubičku libyjské černé zlato? Dost možná nebudou a západ se tak konečně bude moci pochlubit nezištnou ochranou lidských práv. Pokud nám to tedy nepřekazí ti vyznavači zákona šaría.

Žádné komentáře:

Okomentovat