V rámci zpřehlednění svého BLOGu jsem se rozhodl vyčlenit sekci citací do samostatného BLOGu. S oblibou cituji jiné zdroje, které však nemusí být volně přístupné na webu, zejména pak plné texty mého oblíbeného týdeníku EURO. Aby tyto texty nečinily můj BLOG nepřehledným, budu je umísťovat sem, no a v příspěvcích na hlavní stránce (BLOG: Radek Králík Novotný) jen vkládat odkazy na tyto citace... Toť můj novoroční dárek čtenářstvu... (31.12.2009)

středa 5. října 2011

Pětasedmdesátiny pana Havla

Pan Hoffman i ve svém věku neúnavně tepe... Do ledaskoho a ledasčeho... Ale tohle nemusel. Snad. Nevím. Nějak mi to nesedí...
I když má pravdu. Pan Václav Havel se dopracoval k životu v kompromisu. Jako mnozí... Jak už to bývá...

Pětasedmdesátiny
Autor: Ivan Hoffman

Slaví-li se 75. narozeniny, převažuje vzpomínání a bilancování. Jako by se už od oslavence nic moc do budoucna nečekalo. V případě Václava Havla to rovněž hrozí, neboť ho o mnoho sil připravily zdravotní potíže. Sám oslavenec pak má plné právo nic už neřešit a nechat na historicích, jak s jeho životem a dílem naloží. Navíc, když doba, ke které patřil a kterou symbolizoval je dávno pryč.
Václav Havel se stal světově uznávaným dramatikem a spisovatelem v letech tak zvané normalizace. Jeho apel na život v pravdě ovlivňoval lidi svobodomyslné, kteří se odmítali přizpůsobit panujícím poměrům. Jeho eseje o lidské identitě ovšem oslovovaly i přemýšlivého člověka ve svobodném světě, neboť zřejmě právě myšlenky formulované pod tlakem míří k jádru věci. Havlova doba usilování o lidskou a občanskou důstojnost „nepolitickou politikou“ a důrazem na vnitřní svobodu ovšem paradoxně skončila dosažením svobody vnější. Symbolicky Havlova mise skončila jeho zvolením prezidentem.
Jako prezident byl Václav Havel ctěn vyznamenáván a oslavován všude po světě, na domácí politiku ale postupně ztrácel vliv. A přestože věděl, jaké se tu dějí lumpárny a nepravosti, nepostavil se před národ s prohlášením, že za takové situace prezidentem nebude. Mohl mít pravda iluzorní předsevzetí, jak bude z Hradu minimalizovat škody, ale to ho nezbavuje spoluodpovědnosti a spoluviny. Václav Havel byl nakonec pro nás prospěšným prezidentem. Cena, kterou za to osobně zaplatil jako spisovatel a filozof je ovšem nesmírná. Dopracoval se když ne k životu ve lži, tak k životu v kompromisu. I v pětasedmdesáti s tím lze něco dělat. Třeba se omluvit. Jenže se zdá, že netuší, že by měl.

Žádné komentáře:

Okomentovat