V rámci zpřehlednění svého BLOGu jsem se rozhodl vyčlenit sekci citací do samostatného BLOGu. S oblibou cituji jiné zdroje, které však nemusí být volně přístupné na webu, zejména pak plné texty mého oblíbeného týdeníku EURO. Aby tyto texty nečinily můj BLOG nepřehledným, budu je umísťovat sem, no a v příspěvcích na hlavní stránce (BLOG: Radek Králík Novotný) jen vkládat odkazy na tyto citace... Toť můj novoroční dárek čtenářstvu... (31.12.2009)

pátek 21. prosince 2012

Vše dle očekávání...

Škoda, že si nelze vsadit na obsah zpráv, všechny tyto zprávy jsem očekával. Tušil jsem už včera, že se právě tyto události stanou.
Byla to snadno odhadnutelná budoucnost...
Prezident podepsal daňový balíček, od ledna se zvýší sazby DPH
Prezident Václav Klaus podepsal vládní daňový balíček, který Poslanecká sněmovna schválila ve středu. Obsahuje zejména zvýšení sazeb DPH o jeden procentní bod na 15 a 21 procent. ČTK o tom informoval mluvčí Hradu Radim Ochvat. Soubor šestnácti zákonů zavádí například také sedmiprocentní zdanění lidí s vyššími příjmy, omezuje výdajové paušály u živnostníků a ruší daňové slevy pro pracující důchodce. Prezident podpisem potvrdil také vznik Státního pozemkového úřadu od ledna příštího roku. Nahradí pozemkový fond a síť pozemkových úřadů.
Obranu řídí Nečas, Picek se vrací na post prvního náměstka
Prezident Václav Klaus pověřil řízením ministerstva obrany premiéra Petra Nečase (ODS). Předseda vlády resort povede do jmenování nového ministra. Informoval o tom Hrad a Úřad vlády v tiskové zprávě. "Vzhledem k tomu, že některé úkony ministra obrany jsou nepřenosné na jeho náměstky, prezident republiky dnes na návrh předsedy vlády dočasně pověřil do jmenování nového ministra obrany řízením ministerstva obrany předsedu vlády Petra Nečase," informoval mluvčí vlády Michal Schuster. Do funkce prvního náměstka ministra obrany se vrací bývalý náčelník generálního štábu Vlastimil Picek, kterého před týdnem odvolala vicepremiérka Karolína Peake (LIDEM). Odvolání Picka Nečas kritizoval. Picek vedl tým, který vyjednával o prodloužení pronájmu švédských stíhaček Gripen. Podle premiéra bylo jeho odvolání z funkce projevem "nezodpovědného diletantismu".
ODS chce jednat o pokračování koalice, LIDEM debatu připouští
Vedení ODS je i nadále pro pokračování koalice s LIDEM a TOP 09. Občanští demokraté chtějí o pokračování koalice vyjednávat s liberálními demokraty. Po ranním zasedání grémia ODS to řekl předseda strany a premiér Petr Nečas. LIDEM připouští ochotu k debatě o pokračování vládní koalice. Chce ovšem znát všechny podmínky spolupráce, ne jen ty, které se ODS zrovna hodí, reagovala předsedkyně strany Karolína Peake. "Pokud s námi chce ODS mluvit, tak pouze za podmínky, že se tentokrát dozvíme opravdu celou představu o spolupráci, nikoli jen tu půlku, která se zrovna hodí panu premiérovi do krámu," napsala v tiskovém prohlášení Karolína Peake. Strana LIDEM ve čtvrtek vyzvala své ministry, aby k 10. lednu podali demisi. Důvodem bylo odvolání její šéfky Karolíny Peake z funkce ministryně obrany, kterou zastávala od minulého týdne. Petr Nečas ji navrhl odvolat, protože v ní prý ztratil důvěru kvůli personálním krokům, které po nástupu do čela resortu učinila. Vedení ODS za jeho činem stojí, řekl po jednání grémia. Vyjednávání o budoucnosti koalice chce ODS vyvolat po vánočních svátcích.
Opozice chce kvůli odvolání Peake hlasovat o důvěře vládě
Opoziční ČSSD vyzvala premiéra Nečase, aby požádal Sněmovnu kvůli "krizi ve vládní koalici" o vyslovení důvěry vládě. Chce nové volby na jaře. Pokud to ministerský předseda neudělá, sociální demokraté podnítí hlasování o nedůvěře. ČSSD zároveň nabízí ODS a TOP 09 a také KSČM jednání o rozpuštění Sněmovny a o nových volbách, řekl novinářům předseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka. O hlasování ve Sněmovně by podle něho mělo být jasno před 10. lednem; k tomu dni mají odejít z kabinetu ministři za stranu LIDEM kvůli odvolání její předsedkyně Karolíny Peake z čela ministerstva obrany. I Věci veřejné chtějí vyvolat jednaní se všemi parlamentními stranami o hlasování o nedůvěře vládě. Kabinet premiéra Petra Nečase (ODS) nebudou podporovat, řekl na tiskové konferenci po mimořádném zasedání výkonné rady VV předseda strany Radek John.

Žádné komentáře:

Okomentovat