V rámci zpřehlednění svého BLOGu jsem se rozhodl vyčlenit sekci citací do samostatného BLOGu. S oblibou cituji jiné zdroje, které však nemusí být volně přístupné na webu, zejména pak plné texty mého oblíbeného týdeníku EURO. Aby tyto texty nečinily můj BLOG nepřehledným, budu je umísťovat sem, no a v příspěvcích na hlavní stránce (BLOG: Radek Králík Novotný) jen vkládat odkazy na tyto citace... Toť můj novoroční dárek čtenářstvu... (31.12.2009)

úterý 26. března 2013

ODS: Agenda 2014

Moc hezky napsané...
Agenda ODS
Autor: Ivan Hoffman

Pod názvem Agenda 2014 chystá ODS řadu opatření, kterými si ještě do příštích voleb míní naklonit voliče. Samozřejmě ne všechny, ale alespoň živnostníky a vysokoškoláky, tedy skupiny, které je v minulosti volily. Je to logický plán, neboť strana, která vládne, nemůže dost dobře slibovat, co udělá, pokud se dostane k moci. Je hodnocena podle toho, co dělá či nedělá u moci. Rok a čtvrt je navíc docela dlouhá doba, za kterou lze realizovat spoustu vstřícných kroků, na které navíc vděčný občan do voleb nezapomene.
Inspirací k Agendě 2014 jsou zjevně nepříznivé volební preference. Občanským demokratům nehrozí pouze prohra s levicí. Pro ODS je především ponižující představa, že se na pravici stane béčkem TOP 09. A protože ani Kalousek a spol. nebudou chtít hrát na pravici druhé housle, dá se čekat soutěž vládních stran o prvenství v množství populárních činů. Tomu bychom samozřejmě tleskali, neboť opatření nepopulárních, které se vládě nepodařilo vysvětlit a které nepřinesly nic, co by laická či odborná veřejnost alespoň zpětně ocenila, bylo dost.
Jak může v praxi vypadat předhánění se pravicových stran v přijímání příjemných zákonů je mimochodem velký rébus. Nejrozumnější a nejjednodušší by určitě bylo, kdyby si vláda občany naklonila rušením zákonů, kterými je poškodila. Tím by totiž vzala levici vítr z plachet. Je s tím ale problém. V politice neplatí obecná zkušenost, že „mýlit se je lidské a pouze hlupák trvá na svých omylech". Politikovi, který přizná chybu, nebývá odpuštěno. S Nečasovým restartem to je stejné, jako s novým začátkem ČSSD. ODS bude restartovat nepopulární software v bláhové naději, že tentokrát zafunguje. Proč by ale měl?

Žádné komentáře:

Okomentovat