V rámci zpřehlednění svého BLOGu jsem se rozhodl vyčlenit sekci citací do samostatného BLOGu. S oblibou cituji jiné zdroje, které však nemusí být volně přístupné na webu, zejména pak plné texty mého oblíbeného týdeníku EURO. Aby tyto texty nečinily můj BLOG nepřehledným, budu je umísťovat sem, no a v příspěvcích na hlavní stránce (BLOG: Radek Králík Novotný) jen vkládat odkazy na tyto citace... Toť můj novoroční dárek čtenářstvu... (31.12.2009)

úterý 19. března 2013

Všichni jsme na Kypru

Kypr je všude. V novinách na Internetu... Všude o něm píší...
Všichni jsme na Kypru. Každý trochu jinak. Někteří tam jezdí na dovolenou, někteří tam mají účty a jezdí tam pracovně, někteří zneužívají tamní banky pro ukrytí peněz či "praní" těch "špinavých".
A někteří, či spíše dominantní většina z nás, pak jen obrazně, jak je popsáno v glose níže...

Kypr je všude
Autor: Ivan Hoffman

Ministři financí EU se hezky vybarvili. Podmínění pomoci kyperským bankám tím, že budou deseti procenty zdaněny vklady, je všeobecně vnímáno jako tlak na kyperskou vládu, aby okradla klienty bank o desetinu uložených peněz. Jelikož je Kypr součástí unijního měnového prostoru, nikdo v Evropské unii už nemůže říct, že jeho peníze jsou v bance v bezpečí. Všichni jsme se v noci na sobotu octli na Kypru.
Přistoupí-li Kypr na bruselský diktát, přestane v EU platit, že vklady v unijních bankách jsou bezpečné do úrovně 100 tisíc eur. To je závažnější skutečnost než konstatování, že bankovní systém na Kypru je neprůhledný a miliardy dolarů si nejspíše právě kvůli tomu uložili v Kyperských bankách zámožní cizinci. Například Rusové mají v kyperských bankách uloženo odhadem až 20miliard dolarů. Trefně to vyjadřuje komentář Financial Times, který v souvislosti s nápadem zdanit i nejmenší vklady píše o zradě těch, co mají nejvíce co ztratit a nejméně za něco mohou. Řeč je tady o 99% Evropanů.
Unijní pomoc ve výši 10 miliard eur má namířeno do krizí zachváceného systému, který obhospodařuje vklady 70 miliard eur. Děje se tak navzdory příslibu, že se veřejný sektor nebude podílet na sanaci privátního byznysu a podmínkou pomoci není restrukturalizace kyperských bank. Z toho je jednoznačně zřejmé, že politici jdou na ruku vlastníkům bank, nikoli občanům, kteří bankám svěřili své peníze.
Bankám nelze věřit i proto, že nelze věřit politikům. Arogance bank a podlézavost politiků mocným bankéřům jsou spojené nádoby. Představovat si, že politici postaví bankéře do latě, je naivní. Jedná se o jeden propojený Augiášův chlév, který bude třeba vymetat současně.

Žádné komentáře:

Okomentovat