V rámci zpřehlednění svého BLOGu jsem se rozhodl vyčlenit sekci citací do samostatného BLOGu. S oblibou cituji jiné zdroje, které však nemusí být volně přístupné na webu, zejména pak plné texty mého oblíbeného týdeníku EURO. Aby tyto texty nečinily můj BLOG nepřehledným, budu je umísťovat sem, no a v příspěvcích na hlavní stránce (BLOG: Radek Králík Novotný) jen vkládat odkazy na tyto citace... Toť můj novoroční dárek čtenářstvu... (31.12.2009)

pondělí 1. července 2013

Chorvatsko v EU

Chorvatsko v EU
Autor: Ivan Hoffman

Do Evropské unie vstoupilo spřátelené Chorvatsko. Když slyšíme, že Chorvati váhají, zda to oslavovat, anebo vstupu litovat, přesně jim rozumíme a váháme, zda jim máme gratulovat. Zatímco před dvaceti lety se na evropskou integraci pohlíželo jako na rozšiřování prostoru svobody, stability a prosperity, nyní se rozšiřování EU jeví spíše jako ekonomická kolonizace. Evropská administrativa umetá cestičky nadnárodnímu kapitálu, z jehož expanze ovšem občané mají spíše problémy než výhody.
Když jsme my vstupovali do EU, hovořilo se o prestižním klubu, ve kterém je třeba být. Chorvati se ovšem přidávají k partě, co je po krk v dluzích a potácí se v krizích všeho druhu. Už skutečnost, že dnes klademe na misky vah výhody a nevýhody členství ukazuje, že něco je špatně. Proč to nejde bez těch nevýhod? Navíc i ony eurounijní výhody budí rozpaky: Chorvatům se prý zjednoduší cestování do ciziny za prací a očekává se příliv zahraničního kapitálu. Jenomže nutnost hledat obživu v cizině přece není žádné terno a příliv kapitálu logicky předznamenává odliv zisků.
Nám vstup Chorvatska do EU zjednodušení dovolenou, která ovšem záhy také zdraží. S příchodem zahraničních investorů se pak malebné Chorvatsko změní, a sotva k lepšímu. Chorvaty čeká privatizace Jadranu. Pobřeží vykoupí a zabetonují developeři se sídlem v daňových rájích a příspěvky z evropských fondů se rozplynou jako pára nad hrncem. Chorvatsko je v pořadí osmadvacátým členem EU. Co se stane, je tolikrát vyzkoušené v praxi, že není prostor pro iluze. Chorvaté paradoxně takto na začátku léta vstoupili do kdysi noblesního klubu, ve kterém nelze nevidět jak je vše zanedbané, omšelé. Je po sezóně.

Žádné komentáře:

Okomentovat