V rámci zpřehlednění svého BLOGu jsem se rozhodl vyčlenit sekci citací do samostatného BLOGu. S oblibou cituji jiné zdroje, které však nemusí být volně přístupné na webu, zejména pak plné texty mého oblíbeného týdeníku EURO. Aby tyto texty nečinily můj BLOG nepřehledným, budu je umísťovat sem, no a v příspěvcích na hlavní stránce (BLOG: Radek Králík Novotný) jen vkládat odkazy na tyto citace... Toť můj novoroční dárek čtenářstvu... (31.12.2009)

pátek 26. července 2013

Ověřování podpisů

Ověřování podpisů
Autor: Ivan Hoffman

Prezident pobouřil poslance vzkazem, že nezíská-li Rusnokova vláda důvěru poslanecké sněmovny, bude chtít od bývalé vládní koalice 101 notářem ověřených podpisů, aby vůbec zvažoval, zda pověří Miroslavu Němcovou sestavením vlády. I když ověřit podpis není nic komplikovaného, takováto procedura je jasně ponižující. A právě o to Miloši Zemanovi určitě jde: ponížit poslance vzkazem, že jejich tvrzení o většinové podpoře považuje za lež.
Poslanci jsou skutečně v prekérní situaci. Ze všech stran dostávají stejnou hraběcí radu, ať se proti Zemanovi vzbouří a než by se nechali šikanovat, ať se hrdě rozpustí. Jenomže poslancům se nechce opustit dobré bydlo. Než přijít o poslanecké příjmy, raději se nechají Zemanem šikanovat a zesměšňovat. Litovat poslance, že to mají se Zemanem těžké, by ovšem bylo naivní. Díky výjimečně silným žaludkům tito nikterak netrpí a bědují jenom naoko. Být obětí „vidláka, kterému sláma čouhá z bot" je to nejlepší, v co zprofanovaná koalice mohla v závěru volebního období doufat.
Pokud na ověřování koaličních podpisů nedojde, neboť tomu zabrání hrdost, anebo pýcha dotčených zákonodárců, pak prezident ve druhém pokusu nejspíše opět pověří sestavením vlády Jiřího Rusnoka. Jenomže pokud tento ani napodruhé nezíská důvěru, hrozí bývalé koalici, že paní Němcová bude muset navrhnout prostřednictvím prezidenta sama sebe a těsně před volbami se pak nešťastná Nečasova parta bude muset vrátit na místo činu. Voličův soucit s ublíženou koalicí se rozplyne a dojde na nepříjemné účtování s vládou, která určitě neoslnila. Ať už se koalice rozhodne podpisy ověřovat či neověřovat, dopadne špatně.
Taktičtější by ale bylo ověřovat.


Ta nápověda na závěr glosy nemá pražádný smysl, neboť komu není rady, tomu není pomoci...

Žádné komentáře:

Okomentovat