V rámci zpřehlednění svého BLOGu jsem se rozhodl vyčlenit sekci citací do samostatného BLOGu. S oblibou cituji jiné zdroje, které však nemusí být volně přístupné na webu, zejména pak plné texty mého oblíbeného týdeníku EURO. Aby tyto texty nečinily můj BLOG nepřehledným, budu je umísťovat sem, no a v příspěvcích na hlavní stránce (BLOG: Radek Králík Novotný) jen vkládat odkazy na tyto citace... Toť můj novoroční dárek čtenářstvu... (31.12.2009)

sobota 27. července 2013

Co když obraz světa plného katastrof vytvářejí média?

Dominik Duka: Co když obraz světa plného katastrof vytvářejí média?

Svět, to nejsou jen katastrofy a krize. Stále kolem nás je i solidarita. Připomíná to Dominik Duka ve své pravidelné glose.
Někdy to vypadá, že náprava škod po povodni a pomoc potřebným končí se zájmem médií. Přesvědčil jsem se o tom na tiskové konferenci, kterou jsme svolali, abychom podali zprávu o práci české katolické charity. Novinářů přišlo pár, jen dva tři nakonec ve svých novinách uveřejnili pár řádků. Ano, vím, je takzvaná vládní krize, to je daleko zajímavější. Opadla voda a opadl také zájem médií.
Musím přiznat, že mi to bylo docela líto. Nechtěli jsme se chlubit. Chtěli jsme jen poděkovat všem, kdo vykonali a dále konají velké dílo pomoci. Ti, kdo nám vyčítají, že se staráme především o církevní objekty, se mýlí. Vždyť v dobách stavění kostelů a far lidé měli respekt před vodou, stavěli na vyšších místech a v dostatečné vzdálenosti od řeky.
Snažíme se pomáhat všem bez ohledu na politické, náboženské nebo národnostní složení. S lidmi zůstáváme v kontaktu i měsíce či roky po katastrofě a tato naše vytrvalost nás odlišuje od jiných neziskových organizací.
Síť charity čítá pět tisíc zaměstnanců po celé republice a desetitisíce dobrovolníků, ty všechny můžeme aktivizovat i tam, kde právě žádná katastrofa nebyla. Nebudu hovořit o poskytnutých miliónech a vybraných prostředcích na pomoc. Chci na tomto místě říci, že přemýšlíme, jak pomoci i jinak.
Rádi bychom dali státu příležitost, aby mohl využít například peníze na církevní kompenzace na přímou pomoc postiženým. Proto jednáme s úřady o variantě, že místo první splátky počátkem příštího roku dostaneme jen dluhopisy, aby peníze mohly být uvolněny na likvidaci povodňových škod.
To, jak na zprávy o pomoci reagují média, je určitým mementem. Vidíme, jak se vytváří obraz života kolem nás, jakoby složený z problémů, katastrof a krizí. Kdybychom nepodléhali této falešné optice, možná bychom si uvědomili, kolik lidské lásky a solidarity s druhými je kolem nás.

Žádné komentáře:

Okomentovat