V rámci zpřehlednění svého BLOGu jsem se rozhodl vyčlenit sekci citací do samostatného BLOGu. S oblibou cituji jiné zdroje, které však nemusí být volně přístupné na webu, zejména pak plné texty mého oblíbeného týdeníku EURO. Aby tyto texty nečinily můj BLOG nepřehledným, budu je umísťovat sem, no a v příspěvcích na hlavní stránce (BLOG: Radek Králík Novotný) jen vkládat odkazy na tyto citace... Toť můj novoroční dárek čtenářstvu... (31.12.2009)

středa 21. prosince 2011

Hájení ministrině Aleny Hanákové


Hájení ministryně
Autor: Ivan Hoffman

Prezident jmenoval ministryní kultury Alenu Hanákovou a ta požádala média o krátký čas hájení, než se obeznámí s úřadem. Je tedy slušné odložit komentář k jejímu hrozivě znějícímu prohlášení, že míní pokračovat v díle, jež podle ní zdárně započal pan Besser.
Ale třeba to byla jenom úlitba partaji, která hledí minimalizovat Jiřím Besserem způsobenou politickou škodu.
Každý, kdo má byť jen letmý pojem o praxi na ministerstvech, musí mít úzkost, co paní Hanákovou čeká. Od pohledu slušná, usměvavá poslankyně, která má zkušenosti hlavně s politikou regionální, míří do špatné společnosti úředníků, kterým vesměs nejde o kulturu, nýbrž o to, jak se přiživit na přerozdělování veřejných peněz.
Proto by vedle hájení snad měla média paní Hanákové prospět také několika praktickými radami, jak v té špatné společnosti přežít. Předně by nikomu neměla věřit a úředníky, co se na ni budou nejvíce usmívat vyrazit na hodinu. Ještě nebezpečnější jsou ministři, ale to už určitě ví z novin.
Spolehlivou sekretářku by měla ministryně Hanáková hledat ve Vizovicích a o tip na ekonoma požádat Transparency International.
Nic nepodepisovat, na vše podepsané provést důkladný audit. Vyhnout se náměstkům, které se jí nepodaří odvolat či suspendovat a místo porad s úředníky si povídat se spisovateli, filharmoniky, malíři či historiky umění. A ze všeho nejdříve pozvat na kus řeči do kavárny paní Helenu Třeštíkovou, která na ministerstvu kultury učinila krátkou, ale o to cennější zkušenost.
A ještě jedna rada: spřátelit se s novináři. V boji proti tunelování a plýtvání ochotně pomohou. Navíc když jde o kulturu, ke které přirozeně mají blízko, protože je živí slovo.

Žádné komentáře:

Okomentovat