V rámci zpřehlednění svého BLOGu jsem se rozhodl vyčlenit sekci citací do samostatného BLOGu. S oblibou cituji jiné zdroje, které však nemusí být volně přístupné na webu, zejména pak plné texty mého oblíbeného týdeníku EURO. Aby tyto texty nečinily můj BLOG nepřehledným, budu je umísťovat sem, no a v příspěvcích na hlavní stránce (BLOG: Radek Králík Novotný) jen vkládat odkazy na tyto citace... Toť můj novoroční dárek čtenářstvu... (31.12.2009)

pondělí 19. prosince 2011

Havlův odkaz

Havlův odkaz
Autor: Ivan Hoffman

Když se za minulého režimu Václav Havel odmítal přizpůsobit normalizačním poměrům, hodně lidí mu rozmlouvalo jeho vzdor slovy „nemá to cenu“.
Havel na to odpovídal „má to cenu“. V tomto jeho přesvědčení nebyl kalkul, že se mu jednou rebelie vyplatí. Šlo o životní postoj, o lpění na svobodě a lidské důstojnosti. Havel ve svých esejích neplánoval revoluci, která svrhne totalitně si počínající režim. Hledal způsob, jak si individuálně zachovat tvář.
Obraz Havla prezidenta a světového státníka poněkud zastínil skutečnost, že jeho někdejší disidentská obrana lidských práv, pátrání po lidské identitě a víra v solidaritu, pravdu a lásku mají univerzální a nadčasovou platnost. Co Havel sepsal za normalizace je kupodivu skvělým manuálem, jak vnitřně přestát bídu poměrů dnešních. Pokud si připadáme bezmocní ve světě, který na nás nebere ohled, padá-li na nás marnost při pohledu na plytké a prázdné rituály konzumního věku, není nad to začíst se do Havlových esejí.
Havlův odkaz nebude zachován pouze pro to, čím vším se stal a čím byl. Přítomen zůstane také tím, co se mu podařilo brilantně zformulovat. Ono totiž ani tak nejde o to změnit svět. Daleko důležitější je ho pochopit. Porozumět roli člověka v dějinách, kterými je vláčen. Boj o lidskou identitu je věčný, podobně jako je třeba průběžně zachraňovat demokracii a jako je i mravnost či morálka spíše procesem, než dosažitelným stavem. Zatímco Havlovy zásluhy o stát lze sepsat, zanést do učebnic, jednou pro vždy zarchivovat, zaknihovat, jeho literární odkaz je privátní, intimní povahy. Jako dramatik, filosof a spisovatel je Václav Havel naprosto živý a ve svých starých esejích dokonale aktuální.

Žádné komentáře:

Okomentovat