V rámci zpřehlednění svého BLOGu jsem se rozhodl vyčlenit sekci citací do samostatného BLOGu. S oblibou cituji jiné zdroje, které však nemusí být volně přístupné na webu, zejména pak plné texty mého oblíbeného týdeníku EURO. Aby tyto texty nečinily můj BLOG nepřehledným, budu je umísťovat sem, no a v příspěvcích na hlavní stránce (BLOG: Radek Králík Novotný) jen vkládat odkazy na tyto citace... Toť můj novoroční dárek čtenářstvu... (31.12.2009)

pátek 23. prosince 2011

Pohřeb Václava Havla

Je pohřeb Václava Havla vlastně pohřbem politiky, takové té mravné, moudré, morální, jak se o ni Václav Havel pokoušel?

Pohřeb politiky
Autor: Ivan Hoffman

Proč tolik politiků z celého světa přijíždí na pohřeb Václava Havla, nebude mít jediné vysvětlení. Kromě toho, že se s ním mnozí znali a někteří spřátelili, přijíždějí jistě také vzdát hold hodnotám, které reprezentoval či symbolizoval a někteří využijí příležitosti naposledy se ukázat v jeho společnosti.
Ti bystří pak tuší, že nepřijíždějí pouze na pohřeb politika, ale i na pohřeb politiky.
O Václavu Havlovi se říkalo, že je nestandardním prezidentem, netypickým politikem. Do řemesla, které je ze všeho nejvíce technologií moci, a ve kterém jde o prosazování skupinových zájmů, vnášel zcela nepatřičně zdůrazňování principů, vyznávání hodnot a ochranu svobod.
Pro politické pragmatiky byl naivním idealistou, jenomže současně vnímali, že tento politický amatér vylepšuje imidž jejich stále méně respektované a čím dál neoblíbenější živnosti. Ani ti nejvlivnější politici nepohrdli fotografií s Havlem u vědomí, že jim to vylepší rating, přičemž je ani ve snu nenapadlo dělat politiku jako on.
V Havlových možnostech bylo právě jen dodat politice povrchní lesk. Kultivovat technologii moci možné není.
Že se politici ještě naposledy hlásí k Václavu Havlovi, je přirozené. Co přirozené nebylo, a budoucnost to potvrdí, je že se Václav Havel přihlásil k nim. Při pohledu na bídu politiky a politiků se vnucuje otázka, zda to měl zapotřebí a jestli to mělo cenu. Autor této glosy soudí, že neměl a nemělo.

Žádné komentáře:

Okomentovat