V rámci zpřehlednění svého BLOGu jsem se rozhodl vyčlenit sekci citací do samostatného BLOGu. S oblibou cituji jiné zdroje, které však nemusí být volně přístupné na webu, zejména pak plné texty mého oblíbeného týdeníku EURO. Aby tyto texty nečinily můj BLOG nepřehledným, budu je umísťovat sem, no a v příspěvcích na hlavní stránce (BLOG: Radek Králík Novotný) jen vkládat odkazy na tyto citace... Toť můj novoroční dárek čtenářstvu... (31.12.2009)

středa 22. prosince 2010

Klaus udělil milost prokurátorce v procesu s Horákovou

Domnívám se, že ve všeobecném zájmu o hlasování o důvěře vládě včera úplně zanikla následující zpráva:
Prezident Václav Klaus dnes udělil milost devětaosmdesátileté Ludmile Brožové-Polednové. ČTK to oznámil mluvčí Hradu Radim Ochvat. Prokurátorka v procesu zinscenovaném komunistickým režimem s demokratickou političkou Miladou Horákovou měla být ve vězení tři roky.
Bývalou dělnickou prokurátorku poslal v září 2008 pražský vrchní soud za účast na justiční vraždě pravomocně na šest let do vězení. Prezidentská kancelář však později upozornila na to, že obecné soudy při rozhodování nezohlednili amnestie z let 1953,1955 a 1990, které by se jí mohly týkat. Soud následně rozhodl, že se na Brožovou-Polednovou opravdu dvě amnestie vztahují, a zkrátil jí trest na tři roky. O podmínečné propuštění by bývala mohla požádat po uplynutí dvou třetin trestu, tedy v březnu 2011. Prezident udělil bývalé prokurátorce milost spolu s dalšími devíti lidmi. "Přihlédl k vysokému věku odsouzené, k tomu, že část trestu již vykonala, a k jejímu zdravotnímu stavu," uvedl Ochvat. Brožová-Polednová se narodila v prosinci 1921 a je nejstarší vězenkyní v Česku. Je také jedinou odsouzenou aktivní účastnicí vykonstruovaných procesů z 50. let. Kvůli svému zdraví žádala prokurátorka dříve o přerušení trestu, soudy však její požadavek zamítly.Klaus udělil milost prokurátorce v procesu s Horákovou
Prezident Václav Klaus dnes udělil milost devětaosmdesátileté Ludmile Brožové-Polednové. ČTK to oznámil mluvčí Hradu Radim Ochvat. Prokurátorka v procesu zinscenovaném komunistickým režimem s demokratickou političkou Miladou Horákovou měla být ve vězení tři roky.
Bývalou dělnickou prokurátorku poslal v září 2008 pražský vrchní soud za účast na justiční vraždě pravomocně na šest let do vězení. Prezidentská kancelář však později upozornila na to, že obecné soudy při rozhodování nezohlednili amnestie z let 1953,1955 a 1990, které by se jí mohly týkat. Soud následně rozhodl, že se na Brožovou-Polednovou opravdu dvě amnestie vztahují, a zkrátil jí trest na tři roky. O podmínečné propuštění by bývala mohla požádat po uplynutí dvou třetin trestu, tedy v březnu 2011. Prezident udělil bývalé prokurátorce milost spolu s dalšími devíti lidmi. "Přihlédl k vysokému věku odsouzené, k tomu, že část trestu již vykonala, a k jejímu zdravotnímu stavu," uvedl Ochvat. Brožová-Polednová se narodila v prosinci 1921 a je nejstarší vězenkyní v Česku. Je také jedinou odsouzenou aktivní účastnicí vykonstruovaných procesů z 50. let. Kvůli svému zdraví žádala prokurátorka dříve o přerušení trestu, soudy však její požadavek zamítly.

(z mailového zpravodajství ČRo)

Žádné komentáře:

Okomentovat