V rámci zpřehlednění svého BLOGu jsem se rozhodl vyčlenit sekci citací do samostatného BLOGu. S oblibou cituji jiné zdroje, které však nemusí být volně přístupné na webu, zejména pak plné texty mého oblíbeného týdeníku EURO. Aby tyto texty nečinily můj BLOG nepřehledným, budu je umísťovat sem, no a v příspěvcích na hlavní stránce (BLOG: Radek Králík Novotný) jen vkládat odkazy na tyto citace... Toť můj novoroční dárek čtenářstvu... (31.12.2009)

pátek 17. června 2011

2x KLAUS

(2x na téma KLAUS z dnešního mailového zpravodajství ČRo)

Klaus: Stávka zasáhla obyčejné lidi, nikoliv papaláše
Čtvrteční stávka v dopravě podle prezidenta Václava Klause zasáhla obyčejné lidi, a nikoliv papaláše, jak odbory zamýšlely. Doufá prý, že odbory nyní na určitou dobu na stávkování zapomenou. Klaus to řekl při představení knihy Festschrift, která vyšla u příležitosti jeho sedmdesátých narozenin. Prezident v minulých dnech stávku ostře kritizoval. Prohlásil, že vláda by měla postupovat daleko rezolutněji a třeba i jít do protiútoku. Doporučil jí, aby například ve spolupráci s magistrátem najala soukromé autobusy. Stávku označil za politickou. Šéf Asociace samostatných odborů Bohumír Dufek řekl, že v žádném případě nebude prezidentova slova komentovat, protože každý má právo na vlastní názor. "Ale musím uvést, že další akce samozřejmě máme v plánu," konstatoval.

Klaus dostal oslavný sborník k nedělním sedmdesátinám
Prezident Václav Klaus od svých spolupracovníků převzal knihu Festschrift, kterou připravili k jeho 70. narozeninám. V knižní poctě Klausovi gratuluje řada domácích i zahraničních osobností. Řada z přispěvatelů, mezi nimiž je například předseda vlády Petr Nečas, expremiér Miloš Zeman či někdejší ředitel televize Nova a europoslanec Vladimír Železný, přišli na setkání s oslavencem do Míčovny Pražského hradu. Klaus při té příležitosti poznamenal, že setkání je "malou narozeninovou oslavou". Kniha podle něj obsahuje i náročné vědecké texty. Ze známých zahraničních politiků přispěl bývalý španělský premiér José María Aznar a někdejší německý prezident Roman Herzog. "Už se těším, až o víkendu vezmu tužku a začnu si v ní podtrhávat," poznamenal Klaus na adresu nového přírůstku své knihovny. Osobitým způsobem komentoval svůj vztah ke Klausovi jeho někdejší politický spolupracovník Miroslav Macek. Opticky se podle něj zdá, že Klaus patří mezi fenomény, které můžete buď milovat, nebo nenávidět "asi jako ústřice či hudbu Bély Bartóka". Podle Macka je ale možné i uznávat Klausovy nepopiratelné kvality a zároveň vnímat jeho "osobnostní nedostatky".
Klaus bude kulaté narozeniny slavit v neděli 19. června, kdy uspořádá také speciální koncert z cyklu Jazz na Hradě nazvaný Gratulace Václavu Klausovi. Prezidentovi k narozeninám zahrají mimo jiné flétnista Jiří Stivín a klavírista Emil Viklický. Oficiální oslavy, na které pozval osobnosti českého politického a společenského života a také diplomaty, prezident zrušil kvůli čtvrteční stávce. Klaus od počátku devadesátých let prakticky bez přestávky zastával vrcholné politické funkce včetně premiéra. Ve veřejném životě ale chce zůstat i po konci svého prezidentského mandátu v roce 2013.

Žádné komentáře:

Okomentovat