V rámci zpřehlednění svého BLOGu jsem se rozhodl vyčlenit sekci citací do samostatného BLOGu. S oblibou cituji jiné zdroje, které však nemusí být volně přístupné na webu, zejména pak plné texty mého oblíbeného týdeníku EURO. Aby tyto texty nečinily můj BLOG nepřehledným, budu je umísťovat sem, no a v příspěvcích na hlavní stránce (BLOG: Radek Králík Novotný) jen vkládat odkazy na tyto citace... Toť můj novoroční dárek čtenářstvu... (31.12.2009)

pondělí 13. června 2011

Ve čtvrtek se zastaví vlaky i MHD

Ve čtvrtek se zastaví vlaky i MHD, protest bude prý rozsáhlejší
Ve čtvrtek kvůli odborářské stávce nevyjedou od 0:00 do půlnoci žádné vlaky, osobní ani nákladní. Stát by měla celý den také městská doprava v Brně, v Praze a dalších městech se její provoz výrazně omezí. Zda bude jezdit metro, zatím není jasné. Novinářům to dnes řekli představitelé Koalice dopravních odborových svazů (KDOS), která protest organizuje. Podle nich by čtvrteční stávka i blokády silnic a metropole měly být rozsáhlejší, než se původně plánovalo na pondělí. Odbory totiž stávku v dopravě proti vládním reformám stanovily nejdřív na pondělí 13. června. Podle soudu by ale byla nezákonná a v rozporu s dobrými mravy, protože ji předáci neohlásili dostatečně předem. Soud ji tedy zakázal. Odboráři ji proto dnes přesunuli na čtvrtek. Změnu podoby svého protestu podle šéfa Odborového svazu dopravy Luboše Pomajbíka neplánují. Jiný by ale mohl být rozsah.
"Stávka bude delší a masivnějšího charakteru a rozsahu," řekl Pomajbík. Podle něj KDOS dostává dotazy od pracovníků z dalších oborů, kteří by se také chtěli připojit. Jmenoval třeba školství či kovoprůmysl. Přihlásili se i řidiči kamionů, kteří by se mohli zapojit do blokády silnic, dodal předák. Šéf Odborového sdružení železničářů Jaroslav Pejša podotkl, že odbory mají ještě tři dny navíc na to, aby stávku připravili. Ve čtvrtek se kromě osobních zastaví i nákladní vlaky. Jezdit nebudou ani mezinárodní rychlíky. Podle předáků odborů na železnici je pro České dráhy "čtyřiadvacetihodinová stávka výhodnější než kratší". V pondělí se měl provoz zastavit ve 3:00 a obnovit v 16:00. Soupravy by tedy zůstaly 13 hodin někde na trase, takhle budou stále ve výchozím bodě. V Brně by měla městská doprava "stát 24 hodin stoprocentně", řekl Pomajbík. Částečně by se pak měla podle předáků zastavit i v Opavě, Olomouci či Zlíně. V dalších městech se jedná. Jak se provoz omezí v Praze, není zatím jasné. Jak rozsáhlá by měla stávka v metropoli být a zda přestane fungovat i metro, by mělo být podle předáků zřejmé až po jednání všech odborových organizací pražského dopravního podniku. Víc by podle odborářů mělo být i blokád v Praze i jinde. Předáci zdůraznili, že záchranářům a hasičům ale v průjezdu bránit nebudou. Podrobnosti k chystanému blokování tahů odmítli sdělit.
(z mailového zpravodajství ČRo)

Žádné komentáře:

Okomentovat