V rámci zpřehlednění svého BLOGu jsem se rozhodl vyčlenit sekci citací do samostatného BLOGu. S oblibou cituji jiné zdroje, které však nemusí být volně přístupné na webu, zejména pak plné texty mého oblíbeného týdeníku EURO. Aby tyto texty nečinily můj BLOG nepřehledným, budu je umísťovat sem, no a v příspěvcích na hlavní stránce (BLOG: Radek Králík Novotný) jen vkládat odkazy na tyto citace... Toť můj novoroční dárek čtenářstvu... (31.12.2009)

pondělí 13. června 2011

Stávka bude - a prezident svými výroky "přestřelil"!

Premiér Nečas vyzval odbory, ať se vrátí k jednání, pomáhají prý levici
Premiér Petr Nečas vyzval odboráře, aby se vrátili k jednání s vládou. Chystaná stávka a blokády jsou podle něj zapojením do politického boje a jdou vstříc levici. Premiér zopakoval, že vláda od svých reforem neustoupí. Je ale prý ochotna nabídnout odborům ústupky například v otázce zvyšování odchodu věku do důchodu po roce 2041, poplatkové politice či ve způsobu vyplácení důchodů u manuálně náročných profesí. Vláda podle něj všechny své reformy připravila tak, aby byly sociálně únosné.
Výzva se však zřejmě mine účinkem. Podle odborářů by musely být nabízené ústupky ze strany vlády daleko širší. Odbory chtějí stávkou protestovat proti zvyšování důchodového věku, možnosti převést část odvodů ze státního penzijního systému do spoření u fondů, zrušení daňového zvýhodnění zaměstnaneckých benefitů či růstu spoluúčasti pacientů. Odboráři chtějí ve čtvrtek v 00:00 zastavit z velké části městskou dopravu v Praze a Brně, v celé zemi by pak neměly jezdit žádné vlaky. Odbory chystají i "blokádu papalášů", jak akci sami nazvaly. Podle jednoho z předáků by protestující mohli zablokovat některá ministerstva i Hrad.
iDnes.cz: Václav Klaus doporučil vládě tvrdší postup proti stávce
Vláda by podle prezidenta Václava Klause měla proti chystané stávce postupovat daleko rezolutněji. Odboráři podle něj stávku zneužívají pro politické cíle. Václav Klaus to podle serveru iDnes.cz řekl při setkání s občany v Mýtu na Plzeňsku. "Já být na místě vlády a pražského primátora, tak bych se snažil po celé republice najmout soukromé autobusy, nahradit ty stávkující a řekl jim na shledanou, pokud nepřijdou," uvedl Klaus podle iDnes.cz. Odboráři by podle něj měli s vládou vyjednávat a nezahrávat si se stávkami.
V reakci na slova prezidenta Václava Klause o tom, že vláda by měla vůči chystané stávce postupovat rezolutněji, premiér uvedl, že vláda dělá správné kroky a s přiměřenou rasancí. Důležitější jsou podle něj konkrétní kroky v ochraně zájmů občanů než silná slova.
ČSSD: Prezident a vláda vyostřují sociální konflikt ve společnosti
Prezident Václav Klaus a kabinet Petra Nečase (ODS) podle místopředsedy ČSSD Jiřího Dienstbiera dělají vše pro to, aby maximálně vyostřili sociální konflikt ve společnosti. Dienstbier zkritizoval především výroky Klause a návrh vlády na zákaz stávky, který soud akceptoval. ČSSD sice podle Dienstbiera stávku podporuje, ale rozhodování odborů nijak neovlivňovala.
Zaskočen byl výroky Klause také šéf Senátu Milan Štěch (ČSSD). "Pan prezident by do toho neměl vstupovat, když už do toho vstoupí, tak by se měl pokusit být jakýsi vyjednávač, nebo někdo, kdo řekne stanovisko, které by mohlo být kompromisem," řekl Rádiu Česko.
Stávky se zúčastní 120.000 lidí, řekl odborový předák Dufek
Plánované čtvrteční stávky v dopravě se zúčastní zhruba 120.000 lidí, řekl předseda Asociace samostatných odborů (ASO) Bohumír Dufek. Jak dodal, podpůrné akce připravují zemědělci a horníci. Ti by se měli zúčastnit doprovodných akcí, především blokád a demonstrace v centru Prahy. Odbory vyhlásily celodenní stávku na čtvrtek, a to poté, co jim Městský soud v Praze zakázal stávku plánovanou na pondělí. Nebudou jezdit vlaky a zastaví se hromadná doprava v některých městech, například v Praze, Brně či Olomouci. V Praze by ze zhruba 11.000 zaměstnanců dopravního podniku mělo stávkovat asi 70 až 80 procent. Cílem odborů je, aby vláda stáhla z parlamentu návrhy reforem a začala jednat o jejich nové podobě.
K podpoře chystané čtvrteční stávky se připojily i odbory bezpečnostních složek, například policistů nebo hasičů. Některé zároveň vyzvaly k účasti na chystaných protestních akcích, třeba před ministerstvem zdravotnictví. Příslušníci bezpečnostních složek stávkovat ze zákona nemohou. "Vláda se bude chtít nyní schovávat za policisty, armádu a další složky bezpečnostního systému, kterým nejvíce odebrala z jejich platů a na jejich provoz. Proto jsou tito lidé právem na vládu naštvaní. A otázka zní: 'Opravdu si vláda myslí, že až bude utíkat z úřadu vlády, že ji tito lidé pomohou a budou je chránit?!' Nikde na světě si nedovolí vláda podkopávat nohy bezpečnostním složkám. Bohužel v ČR ano. Takže se nebude čemu divit," uvedl předseda předseda Unie bezpečnostních složek (UBS) Zdeněk Buřič.
(z mailového zpravodajství ČRo)

Žádné komentáře:

Okomentovat