V rámci zpřehlednění svého BLOGu jsem se rozhodl vyčlenit sekci citací do samostatného BLOGu. S oblibou cituji jiné zdroje, které však nemusí být volně přístupné na webu, zejména pak plné texty mého oblíbeného týdeníku EURO. Aby tyto texty nečinily můj BLOG nepřehledným, budu je umísťovat sem, no a v příspěvcích na hlavní stránce (BLOG: Radek Králík Novotný) jen vkládat odkazy na tyto citace... Toť můj novoroční dárek čtenářstvu... (31.12.2009)

úterý 14. června 2011

Bude stávka či nebude?

Zatím se to v médiích hemží "silnýni slovy" zainteresovaných stran, hlavně politiků a odborářů. Ale říct teď, jak to bude vypadat ve čtvrtek, je asi nemožné:

Vláda svolala kvůli stávce jednání s odbory
Vláda začala podnikat kroky, aby zabránila čtvrteční odborářské stávce v dopravě nebo aby aspoň zmírnila její dopady. Premiér svolal na středu mimořádné jednání s odbory a zaměstnavateli o reformách a odborářském protestu proti nim. Jestli se zasedání uskuteční, není zatím jasné. Odbory dál chystají stávku i shromáždění, které by ji mělo podpořit. Stávka v dopravě by měla začít ve čtvrtek v 0:00 a trvat do půlnoci. Zastavit se mají vlaky v celé zemi. Omezit se má provoz městské dopravy v Praze a Brně, Ústí nad Labem, Olomouci a Havířově. Ve čtvrtek v Praze a okolí vyjede asi třetina autobusů. Ke stávce se nepřipojí soukromí dopravci, kteří vozí cestující v rámci pražské integrované dopravy. V dalších městech se zatím o podobě stávky jedná. Odbory také chystají v Praze "blokádu papalášů", zablokovat by mohly vládní budovy. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) pořádá shromáždění u ministerstva zdravotnictví. Předáci nevyloučili ani průvod metropolí, sami ho ale neorganizují. Odborářský protest se dotkne i škol. Mnohé z nich budou mít kratší výuku či ředitelské volno. Provoz omezují i školky. Stávka zasáhne také vysoké školy. Třeba Univerzita Karlova ruší některé přijímací zkoušky.
Armáda pomůže zajistit náhradní dopravu za stávkující železnici
Vláda chce na čtvrtek zajistit náhradní dopravu za vlaky zastavené kvůli stávce v obcích, které mají jen železniční spojení. Ministerstvo dopravy či dráhy by měly od soukromých dopravců najmout 200 autobusů. Posílit by je mohlo až 150 autobusů ministerstva obrany. Po jednání s ministrem dopravy to řekl premiér Petr Nečas (ODS). Ministr obrany Alexandr Vondra řekl, že armáda poskytne své autobusy všude tam, kde není možnost zajistit náhradní dopravu jiným způsobem. "Probíhá teď velmi konkrétní jednání mezi Českými drahami na jedné straně a mezi armádou," uvedl. Ve středu je pak zřejmě posvětí vláda. V případě, že návrh schválí, poskytne armáda nejen autobusy, ale i své řidiče, dodal Vondra. O najímání dopravců, kteří by nahradili stávkující, hovořil v úterý prezident Václav Klaus. Premiér ale uvedl, že na trhu je jen omezený počet dopravců a ten vláda využije v nejvíce postižených místech.
Symbolickou podporu stávky na Vysočině zvažují učitelé i strojaři
Na Vysočině se během čtvrteční stávky proti vládním reformám asi zastaví jen vlaky. Zástupci odborů v autobusové dopravě tento týden zopakovali, že se chystají nejvýš umístit letáky ve vozech MHD. O symbolickém připojení ke stávce teď uvažují také odboráři ve školství a ve strojírenské firmě Bosch Diesel, která je se zhruba 5000 pracovníky největší v kraji. Konečné rozhodnutí mezi školskými odboráři zatím nepadlo. Na Vysočině nebude během čtvrtka vypraveno přes 360 vlaků. Denně se jimi v průměru sveze asi 33.000 cestujících. Jak v pondělí řekla ředitelka krajského centra Českých drah Lenka Horáková, dráhy nebudou zajišťovat náhradní autobusy. Nádraží budou o stávce otevřená a budou tam poskytovány informace.
(z mailového zpravodajství ČRo)

Dle serveru idsjmk:
INFORMACE K DOPRAVNÍ SITUACI 16. 6. 2011
Podle sdělení Koalice dopravních odborových svazů by měla být ve čtvrtek 16. června 2011 od 00:00 do 24:00 hodin zahájena stávka ve veřejné dopravě. Dle aktuálních informací v době stávky nebudou provozovány železniční spoje Českých drah, a s. a do stávky se rovněž zapojí řidiči Dopravního podniku města Brna.
V provozu budou všechny spoje a linky IDS JMK, které provozují regionální autobusoví dopravci.
Jihomoravský kraj a společnost KORDIS JMK, spol. s r.o. upozorňují cestující, že v době stávky:
  • nebude zajištěna návaznost regionálních autobusových linek na linky městské hromadné dopravy v Brně a na železniční linky v rámci Jihomoravského kraje
  • mohou vzhledem ke stávce na železnici vzniknout kapacitní problémy na regionálních autobusových linkách IDS JMK
  • mohou vznikat vzhledem k intenzitě provozu na silničních komunikacích zpoždění jednotlivých spojů, což může mít dopad do některých vzájemných návazností regionálních autobusových linek IDS JMK

Žádné komentáře:

Okomentovat