V rámci zpřehlednění svého BLOGu jsem se rozhodl vyčlenit sekci citací do samostatného BLOGu. S oblibou cituji jiné zdroje, které však nemusí být volně přístupné na webu, zejména pak plné texty mého oblíbeného týdeníku EURO. Aby tyto texty nečinily můj BLOG nepřehledným, budu je umísťovat sem, no a v příspěvcích na hlavní stránce (BLOG: Radek Králík Novotný) jen vkládat odkazy na tyto citace... Toť můj novoroční dárek čtenářstvu... (31.12.2009)

pátek 17. června 2011

STÁVKA: rekapitulace

Stávka zastavila vlaky, autobusy i metro, kolaps ale nenastal
Ve čtvrtek celý den stojí v Česku kvůli stávce nákladní i osobní železniční doprava, v některých městech také částečně městská hromadná doprava. Poprvé v historii se zcela zastavilo pražské metro. Omezený provoz MHD je vedle Prahy stále v Brně, Olomouci a Ústí nad Labem. Odboráři tak protestují proti vládním reformám, zejména oddalování věku odchodu do důchodu. Celorepubliková stávka kolaps nezpůsobila, lidé se na stávku připravili. Část jich zůstala doma, část vyrazila do práce na kole. Prázdné tak zůstaly i autobusy najaté jako náhradní doprava. Odborový předák Jaromír Dufek hodnotil čtyřiadvacetihodinovou stávku po její půli jako vítězství. I když nakonec nedošlo na plánovanou blokádu hlavních uzlů v Praze, odboráři podle něj ukázali, že by hlavní město zcela zastavit mohli.

Nečas: Stávka nesplnila očekávání
Stávka nesplnila očekávání odborových předáků, nic pozitivního nepřinesla a způsobila milionové škody, řekl novinářům premiér Petr Nečas (ODS). Zopakoval, že je připraven s odbory dále jednat o vládních reformních plánech. Kabinet od nich ale neustoupí. Stávka podle Nečase přinesla zvýšení politického napětí, protože na ní "parazitovala" levicová opozice. Projevy odborářských předáků a aktivní účast politiků ČSSD podle něj ukázala, že šlo o politický akt. Premiér také poznamenal, že pokud se potvrdí informace o tom, že stávkující v některých místech vyhrožovali zaměstnancům, kteří chtěli pracovat, bude to považovat za neuvěřitelný exces. Postoj premiéra ke stávce podpořil i ministr financí a místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Ostře se na adresu odborů vyjádřila předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová (ODS). Podle ní odbory zvolily neadekvátní postup. Stává se z nich politická síla, která odmítá přijmout výsledek demokratických voleb. Podle ní se prokazuje, že odbory jsou převodní pákou sociální demokracie.

Václav Klaus v ČRo: Rušení oslav bylo hloupé, stávka mě znepokojuje
Podle prezidenta Václava Klause bylo hloupé, že kvůli stávce musel rušit oficiální oslavy svých sedmdesátin na Pražském hradě, i když prý na oslavách osobně nelpěl. Václav Klaus to řekl v rozhovoru pro Český rozhlas Radiožurnál. Stávka odborářů ho znepokojuje. Podobný způsob řešení problémů podle něj nikam nevede. Hrad původně plánoval na čtvrtek dvě setkání u příležitosti Klausova jubilea - jedno pro představitele veřejného života a další pro zástupce diplomatických misí. Ve středu mluvčí prezidenta oznámil, že se akce bez náhrady ruší se zdůvodněním, že prezident nechce vystavovat hosty setkání riziku. Václav Klaus řekl, že nechce "přehrávat své slavení". "Já kdybych mohl, tak bych se někam schoval a nic neslavil," poznamenal. Dodal ale, že prezident je také institucí a nemůže narozeniny oslavit jen v úzkém rodinném kruhu.

Odboráři házeli na ministra Kalouska rajčata
Odboráři ve čtvrtek dopoledne zorganizovali protestní pochod Prahou. Z Palackého náměstí, kde proběhl zhruba hodinový mítink, se vydali směrem k úřadu vlády. Podle odhadů se pochodu zúčastnily asi dva tisíce lidí. Nejvypjatější okamžiky vcelku poklidné akce se odehrály před ministerstvem financí, když si s průvodem nespokojených lidí přišel pohovořit šéf úřadu Miroslav Kalousek (TOP 09). Odboráři tvrdí, že šlo z jeho strany o "cílenou provokaci" a chtějí o věci diskutovat na pondělní schůzce tripartity. Účastníci pochodu Kalouskovi spílali a dávali mu najevo svou nespokojenost - padaly nadávky, ale i rajčata nebo vejce. Tlačenice si vyžádala zásah antikonfliktního týmu.

Sobotka: Vláda by měla s odbory jednat
Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka označil čtvrteční stávku v dopravě za úspěšnou. Stávkujícím vyjádřil podporu. Premiéra Petra Nečase (ODS) vyzval, aby obnovil sociální dialog, stáhl vládní reformní zákony a jednal o nich s odbory i s opozicí. Šéf opoziční ČSSD přišel demonstraci odborářů v Praze podpořit. Odbory podle něj ve stávce nehájí své zájmy, ale zájmy většiny společnosti. Sobotka vyzýval Nečase k novému jednání s odbory o reformách i při sněmovních interpelacích. Nečas v reakci na jeho kritiku řekl, že odbory nejsou reprezentativní zástupci zaměstnanců, protože reprezentují jen 15 procent z nich. Totéž podle něj platí v tripartitě i pro svazy zaměstnavatelů. Vláda navzdory tomu některé připomínky odborářů k reformám zohlednila, hájil se premiér.

Hašek: Hejtmani hodnotí stávku jako zvládnutou
Hejtmani jednotlivých krajů hodnotí stávku proti vládním reformám jako zvládnutou. Po odpolední videokonferenci s hejtmany to řekl předseda Asociace krajů ČR a jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD). Podle něj žádný z hejtmanů během stávky dopravních odborů nezaznamenal zásadnější problémy. "Lidé zvolili jiný způsob dopravy nebo měli dovolené, studenti někde měli volno. Regionální dopravci fungovali ve všech krajích," uvedl Hašek. "Forma protestu byla relativně kultivovaná, oceňuji i přístup veřejnosti, která nebyla nijak hysterická," dodal.

Dráhy sčítají škody způsobené stávkou
České dráhy odhadly škody vzniklé v souvislosti se stávkou na 70 milionů korun. Zahrnují nevybrané jízdné nebo poplatky za provoz vagónů. Nákladní dopravce ČD Cargo vyčíslil ušlé tržby a vícenáklady asi na 57 milionů korun. Obnovení provozu na železnici po stávce vyjde Správu železniční dopravní cesty zhruba na dalších pět milionů korun. Škody už sčítají i některé firmy. V celém Česku zastavilo asi 120 nákladních vlaků, které stojí ve větších stanicích a rozjedou se až nad ránem. Výpadek části ze 7000 spojů, které denně vypraví, se dráhy snažily kompenzovat zhruba 200 náhradními autobusy. Denně využije vlak kolem půl milionu cestujících, náhradní autobusy ale většinou zely prázdnotou. Dosah měla stávka například i na Slovensku, kde ovlivnila stovky železničních spojů. Některé vlaky jezdily po zkrácených trasách, další spoje slovenský přepravce ani nevypravil. Kolem půlnoci by se měly vlaky rozjet podle platného jízdního řádu ze stanic, kde před 24 hodinami zůstaly stát. Mezi prvními tak vyjede z Olomouce mezinárodní spoj Šírava, ve kterém uvízla asi desítka zahraničních cestujících.

Stávka nevyvolala v Praze větší problémy
Vlaky podzemní dráhy po ránu poprvé v historii hlavního města nevyjely kvůli protestu dopravních odborů. Podle primátora Bohuslava Svobody však ani při ranní špičce nenastala krizová situace. Zdravotníci podle něj nastoupili do práce v plném či téměř plném stavu, ambulance jsou spíš prázdné. Autobusy soukromých dopravců, kteří vozí cestující v rámci pražské integrované dopravy, a všichni ostatní středočeští autodopravci, neměli během dopoledne potíže dojet do Prahy. Většina autobusů středočeských dopravců byla poloprázdná, spoje jezdily včas podle jízdních žádů, zjistila ČTK od autodopravců. Po pražských cyklostezkách projelo dnes do 08:00 stejně lidí jako jindy za celý den. Automatické sčítače ukazovaly v ranní špičce průměrně sedminásobný nárůst, informuje server www.prahounakole.cz. Do pražských škol kvůli stávce dorazila zřejmě méně než polovina žáků, většina škol a školek ale funguje a zajišťuje aspoň hlídání.

(rekapitulace dle mailového zpravodajství ČRo)

Žádné komentáře:

Okomentovat