V rámci zpřehlednění svého BLOGu jsem se rozhodl vyčlenit sekci citací do samostatného BLOGu. S oblibou cituji jiné zdroje, které však nemusí být volně přístupné na webu, zejména pak plné texty mého oblíbeného týdeníku EURO. Aby tyto texty nečinily můj BLOG nepřehledným, budu je umísťovat sem, no a v příspěvcích na hlavní stránce (BLOG: Radek Králík Novotný) jen vkládat odkazy na tyto citace... Toť můj novoroční dárek čtenářstvu... (31.12.2009)

pondělí 6. června 2011

Levnější i bezpečnější

Týdeník EURO, 22/2011, strana 70
Cloud computing
Levnější i bezpečnější
Cloud computing přináší významné investiční i provozní úspory. Současně zajišťuje vysokou dostupnost, výkonnost i bezpečnost IT systémů.

Většina zahraničních, ale i tuzemských, společností postupně přichází na chuť cloud computingu, který v poslední době čeří zdánlivě klidné vody firemních IT oddělení. Ačkoli se postupně dostává do našeho slovníku, jen málokdo skutečně tuší, v čem spočívají jeho výhody.
Na druhé straně se ve spojení s virtuálními datovými centry a cloud computingem začíná objevovat také velké množství výhrad především k bezpečnosti uložených dat. Máme se skutečně čeho bát?

Drahá klasika
Standardní nevirtuální datové centrum je určeno pro umístění a provozování informačních technologií, obvykle serverů, diskových polí, routerů, switchů. Takové centrum musí být umístěno v bezpečné lokalitě (kde například nehrozí záplavy nebo je omezen letový provoz), kde je dostatek elektrické energie přivedené přinejmenším ze dvou směrů a kde jsou k dispozici optické telekomunikační sítě alespoň ze dvou nezávislých směrů.
Virtuální datové centrum přináší zákazníkům výhodu v tom, že mohou uvedenou infrastrukturu využívat bez vlastních datových center, která jsou finančně velmi náročná. V případě cloud computingu nejsou nuceny investovat do nákupu vlastních serverů, diskových polí a dalšího IT a výpočetní výkon si nakupuje ve formě služby, tak jak zrovna potřebuje.
Nároky na výkonnost a spolehlivost IT infrastruktury u všech firem v posledních letech strmě stoupají. Důsledkem je pak nezbytné navyšování počtu serverů, rozšiřování kapacity datových úložišť, zavádění nových bezpečnostních standardů a v neposlední řadě i rostoucí kapacity datových linek. Výsledkem celého procesu pak není nic jiného než výrazná investiční náročnost na nákup nových počítačových komponentů, jejich umístění či významné provozní náklady. Jediným skutečně efektivním východiskem je využití cloud computingu, včetně navazujících specializovaných telekomunikačních služeb.

Šetří i proud
Primární výhodou využití služeb cloud computingu jsou významné úspory na straně investic a provozních nákladů, které společnostem pomohou zvýšit jejich profitabilitu a konkurenceschopnost. Firmy už nemusejí budovat nákladné dedikované serverovny nebo datová centra se zálohovanými klimatizačními a napájecími systémy, řešit provoz těchto serveroven, pořizovat a spravovat fyzické servery pro nasazení svých firemních aplikací, kde rostoucí nároky na výkon roztáčí neúměrný kolotoč investic. Přechod na cloud computing znamená i flexibilitu ve využití nakoupeného výpočetního výkonu, díky čemuž lze efektivně přidělovat prostředky pro jednotlivé aplikace v potřebném čase a platit skutečně jen za to, co je zapotřebí. Nezanedbatelnou výhodou je výrazná úspora elektrické energie nutné k provozu vlastních serverů a prostředků, které zároveň nemusejí být vynaloženy do budování prostor pro umístění fyzických serverů.

Zbytečné obavy
K samotné centralizaci IT infrastruktury je důležitá spolehlivá a dostatečně dimenzovaná datová konektivita pro připojení uživatelů, kteří pracují s aplikacemi či daty ve virtuálním centru. Firmy a jejich pobočky jsou proto připojeny prostřednictvím zabezpečené privátní sítě. V případě požadavku zákazníka lze do centra přistupovat také prostřednictvím internetu. Důležitým parametrem služeb cloud computingu je rovněž garance a záruka kvality (SLA), v neposlední řadě i stabilita na straně poskytovatele.
Někteří IT manažeři mají přesto strach z nízkého zabezpečení dat, která jsou zpracovávána a ukládána mimo jejich vlastní IT infrastrukturu. Kolem využití cloud computingu se tak vznášejí obavy z nedostatku dohledu nad samotnými servery nebo chybějící kontroly. Firmy se zkrátka cítí zranitelně.
Data uložená v cloudu jsou vystavena podobným rizikům jako v případě jejich uložení ve firemním IT prostředí. V obou variantách jsou uložena na serverech a úložištích, kde k nim mají přístup koncoví uživatelé a IT administrátoři. Pokaždé je tak nutné data chránit. V porovnání s lokálními IT systémy však cloud computing poskytuje výrazně vyšší možnosti v oblasti zabezpečení. Hlavním důvodem je využití špičkových odborníků a technologií, které si většina společností nemůže z finančních důvodů dovolit. Je přece jen velký rozdíl, pokud náklady na bezpečnost musí krýt jedna firma nebo když jsou z podstatné části rozděleny na větší množství firem.

Marcel Procházka
manažer, České Radiokomunikace

Žádné komentáře:

Okomentovat