V rámci zpřehlednění svého BLOGu jsem se rozhodl vyčlenit sekci citací do samostatného BLOGu. S oblibou cituji jiné zdroje, které však nemusí být volně přístupné na webu, zejména pak plné texty mého oblíbeného týdeníku EURO. Aby tyto texty nečinily můj BLOG nepřehledným, budu je umísťovat sem, no a v příspěvcích na hlavní stránce (BLOG: Radek Králík Novotný) jen vkládat odkazy na tyto citace... Toť můj novoroční dárek čtenářstvu... (31.12.2009)

pondělí 27. června 2011

Nouze a styl

Ivan Hoffman je pro jednou vcelku nekonfliktní, až roztomilý.
Možná patetický...
Děkuji, bude se mi lépe spát - po dlouhé době jsem "živ" až přes půlnoc a tak jsem si začerstva pana Hoffmana přečetl...


Nouze a styl
Autor: Ivan Hoffman

S nárůstem počtu chovaných ovcí a koz roste prý i počet chovatelů. Nejde tedy jenom o to, že se zvětšují stáda. Také zdá se mírně přibývá těch, co si oškliví stádní mentalitu a touží žít jinak než většina.
Někdo si pořizuje ovečky či kozu z nouze, aby ušetřil za maso a mléko. Jiní volí chov zvířat a péči o hospodářství jako životní styl. Současně se stále většímu zájmu těší farmářské trhy, kde své produkty nabízejí drobní pěstitelé a chovatelé.
Přibývá tedy i lidí, kteří sice nemají možnost v malém hospodařit, ale vyhledávají možnost obejít prostředníky a nakoupit přímo od těch, co potraviny vyprodukovali. Zde už se jednoznačně jedná o vliv životního stylu, neboť nakupovat na farmářské trhy se z nouze nechodí.
Zda se obnovují zaniklé tradice a jestli se lidé rozpomínají na zapomenuté dovednosti je ale těžko říct. Spíše půjde pouze o drobnou korekci trendu, kterým je odcizení člověka od přírody. Naprosté většině lidí kontakt s půdou a se zvířaty nechybí, podobně jako jim nechybí fyzická práce. Dorůstají generace dětí, které se s domácím zvířetem potkají výlučně v mrazícím boxu hypermarketu.
Stát se farmářem je navíc těžší než kdysi. Jde o boj se státní byrokracií, sousedskou závistí, chce to spoustu trpělivosti a houževnatosti, o finanční náročnosti hlavně v začátcích ani nemluvě. Farmářství už bude provždy hlavně hobby, ovečky a kozy už bude mít jen ten, kdo je má rád.
Na moderní vesnici, která se inspiruje příměstským satelitem, dnes neužitečný bazén dostal přednost před kozím chlívkem. Protože ale obchodní řetězce už nikdo nepřipraví o kontrolu nad trhem, těch pár koz, včetně naší Zuzy s kůzlaty Rozinkou a Angelem, není proč zakázat.

Žádné komentáře:

Okomentovat