V rámci zpřehlednění svého BLOGu jsem se rozhodl vyčlenit sekci citací do samostatného BLOGu. S oblibou cituji jiné zdroje, které však nemusí být volně přístupné na webu, zejména pak plné texty mého oblíbeného týdeníku EURO. Aby tyto texty nečinily můj BLOG nepřehledným, budu je umísťovat sem, no a v příspěvcích na hlavní stránce (BLOG: Radek Králík Novotný) jen vkládat odkazy na tyto citace... Toť můj novoroční dárek čtenářstvu... (31.12.2009)

sobota 11. června 2011

Pondělní stávka není jistá

Podle prohlášení Koalice dopravních odborových svazů by dne 13. června měla být v 3:00 hod zahájena stávka ve veřejné dopravě.
Dle aktuálních informací (10. 6. 2011, 18:00 hod.) v době stávky nebudou provozovány železniční spoje ČD, a s. a do stávky se rovněž zapojí řidiči DPMB,a.s.
V provozu budou všechny spoje a linky IDS JMK, které provozují regionální autobusoví dopravci.
DPMB, a.s. hledá možnosti organizace dopravy v nouzovém stavu, která by zajistila alespoň minimální dopravní obslužnost po území města Brna.
Jihomoravský kraj bude požadovat po Českých drahách, a.s. zajištění náhradní dopravy v maximálním možném rozsahu tak, aby byly minimalizovány dopady stávky na cestující veřejnost v Jihomoravském kraji.
(Citace z idsjmk.cz)


Pondělní stávka není jistá, soud ji zakázal
Odborářská pondělní stávka v dopravě na protest proti vládním reformám už není vůbec jistá. Soud ji totiž předběžným opatřením na návrh ministerstva financí zakázal. Podle soudců ji odbory neohlásily tak, jak měly. Předáci tvrdí, že postupovali správně. Stávku rozhodně zrušit nechtějí. Nevyloučili však, že by se mohla odsunout. Pak by prý ale mohla být mnohem razantnější. Kvůli chystané stávce v dopravě, kterou odbory vyhlásily v pátek a stanovily ji na pondělí, se v sobotu mimořádně sešel kabinet. Pozval na své jednání šéfy odborového sdružení železničářů (OSŽ) a dvou odborových centrál - Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) a Asociace samostatných odborů (ASO). Justiční úředníci předákovi železničářských odborů a předsedovi ČMKOS předali rozhodnutí pražského městského soudu. Podle něj nebyla akce ohlášena tři dny předem, a jednalo by se tak o zneužití práva na stávku. Pokud by se protest konal, nesli by odboráři odpovědnost za případné škody.
Pokud bude v pondělí stávka, bude vláda vymáhat škody
Pokud odbory budou v pondělí stávkovat, bude na nich vláda vymáhat hospodářské škody do poslední koruny, řekl v sobotu novinářům po mimořádném jednání vlády premiér Petr Nečas (ODS). Je mu líto, že odboráři sice do Strakovy akademie ve 14:00 přišli, ale hned odešli bez jakéhokoli jednání. Vláda je k dalším rozhovorům připravena, uvedla ve svém unesení, které jednomyslně přijala. "S odbory jsme chtěli jednat nejen o stávce a blokádách, ale také o jejich požadavcích a případných kompromisech," řekl ministerský předseda, jehož na setkání s médii přišli osobně podpořit všichni jeho ministři.
Nečas uvedl, že stávka navzdory rozhodnutí soudu, který ji předběžným opatřením zakázal, by byla skandální, protože odbory by nerespektovaly verdikt nezávislého soudu. Byl by překročen Rubikon, dodal. "Jsme-li v právním státě, jsme-li slušní občané, dbáme-li zákonů, respektujeme rozhodnutí nezávislého soudu," uvedl premiér. Vláda také uložila ministerstvu vnitra, aby zajistilo dodržování pořádku a ochranu majetku i životů. Předseda vlády se kvůli tomu dokonce sešel na mimořádném jednání s vedením ministerstva a policie. "Vláda je tu od toho, aby chránila občany před nátlakovými skupinami. Vláda musí chránit zájmy státu před hospodářskými škodami a pokud nějaká škoda vznikne, bude do koruny chtít vyčíslené škody od těch, kteří škodu způsobili, zaplatit," prohlásil po jednání vlády Nečas. Nárokovat kompenzace bude stát od všech zapojených odborových svazů.
Štěch: Opatření soudu zakazující stávku se musí respektovat
Předběžné opatření soudu zakazující chystanou pondělní stávku se podle předsedy Senátu a bývalého šéfa Českomoravské konfederace odborových svazů Milana Štěcha (ČSSD) musí respektovat, i když je prý chybné. Štěch to řekl ČTK s tím, že odpovědí by prý měla být ještě razantnější akce, a vyzval občany k podpoře stávky. Odbory vyhlásily stávku na protest proti vládním reformám. "Považuji za velmi hrubou chybu, že člen vlády se ve věci stávky obrátil na soud," uvedl. Rozhodnutí soudu je podle něj chybné a neadekvátní, u občanů to podle něj sníží již tak nízkou důvěru v soudy. "Předpokládám, že odbory budou předběžné opatření respektovat," dodal ale s tím, že odpovědí by mohla být ještě razantnější akce.
Sobotka: Předběžné opatření soudu je nezákonné
Předběžné opatření pražského městského soudu, které zakazuje pondělní stávku odborových svazů v dopravě, je podle šéfa ČSSD Bohuslava Sobotky nezákonné a odporuje judikatuře Nejvyššího i Ústavního soudu. Podle něj se na tuto stávku nevztahuje zákon o kolektivním vyjednávání, jak zdůvodnil své stanovisko soud, neboť nejde o stávku ve sporu o uzavření kolektivní smlouvy. S rozhodnutím soudu nesouhlasí i KSČM. "Tato stávka je stávkou za prosazování jiných hospodářských a sociálních zájmů a požívá plné ústavních ochrany podle článku 27 odstavce 4 Listiny základních práv a svobod," napsal předseda ČSSD v tiskovém prohlášení. Upravuje-li zákon pravidla stávky jen v případech stávky v souvislosti s kolektivním vyjednáváním, plyne z toho podle Sobotky závěr, že není v českém právním řádu jiná možnost omezení tohoto práva.
Sobotka také uvádí, že v judikatuře soudů byl přijat závěr, že právo na stávku lze využít nejen ve sporu o uzavření kolektivní smlouvy, ale i za účelem obrany jiných hospodářských a sociálních zájmů zaměstnanců u jejich zaměstnavatelů. ČSSD také pochybuje i o oprávněnosti pražského městského soudu vydat předběžné opatření na návrh ministerstva financí, které prý není podle žádného právního předpisu legitimovaným navrhovatelem k jeho podání. Premiér Petr Nečas na tiskové konferenci po jedná vlády uvedl, že ministerstvo financí podávalo návrh, protože je z kompetenčního zákona zodpovědné za hospodaření státu.
(Citace z mailového zpravodajství ČRo)

Žádné komentáře:

Okomentovat