V rámci zpřehlednění svého BLOGu jsem se rozhodl vyčlenit sekci citací do samostatného BLOGu. S oblibou cituji jiné zdroje, které však nemusí být volně přístupné na webu, zejména pak plné texty mého oblíbeného týdeníku EURO. Aby tyto texty nečinily můj BLOG nepřehledným, budu je umísťovat sem, no a v příspěvcích na hlavní stránce (BLOG: Radek Králík Novotný) jen vkládat odkazy na tyto citace... Toť můj novoroční dárek čtenářstvu... (31.12.2009)

neděle 19. června 2011

Znovu 2x KLAUS

Prezident Václav Klaus slaví sedmdesátiny
Prezident Václav Klaus slaví 70. narozeniny. Na soukromé oslavě na Pražském hradě se odpoledne setkal se svou rodinou a dalšími hosty. Celkem bylo na akci pozváno asi dvě stě lidí. Oficiální setkání k sedmdesátinám Klaus ve čtvrtek zrušil kvůli protestu odborů. Na programu má ještě jazzový koncert. Po zrušení oficiálních akcí na Hradě je příležitostí pro řadu diplomatů a zástupců veřejného života, aby Klausovi k jubileu pogratulovali. Klaus, který jazzový cyklus na Hradě pravidelně zahajuje, je příznivcem tohoto žánru. Dva známí čeští jazzmani Viklický a Stivín spolu obvykle nevystupují, na pódiu se schází právě kvůli narozeninovému koncertu pro Klause. Prezident oslavy svých narozenin zahájil už v pátek při představení knihy Festschrift Václavu Klausovi, kterou pro něj připravili jeho spolupracovníci. V "oslavném sborníku" se ke Klausovi a jeho názorům vyjadřuje řada domácích i zahraničních osobností.
Prezident Václav Klaus poděkoval svému předchůdci a dlouholetému ideovému oponentovi Václavu Havlovi za přání k 70. narozeninám. Havlovi popřál, aby se mu zlepšilo zdraví, a nabídl mu, že ho navštíví. Klaus to napsal v dopise, který adresoval Havlovi 17. června a nyní ho zveřejnil. Reagoval na Havlův blahopřejný dopis. "Moc ti děkuji za velmi hezké přání k mým narozeninám, které mě velmi potěšilo. Usmívám se tvému výroku, že jsi pořád o těch pět let přede mnou, a budu rád, když to ještě dlouho tak bude. Ten význam zdraví si už také začínám více a více uvědomovat. Dlouho jsem to podceňoval," napsal prezident Havlovi v dopise, který zveřejnil na webu www.klaus.cz. Havel se dlouhodobě potýká s potížemi s dýchacími cestami. V minulých dnech pobýval v Karlových Varech v lázních.

Václav Klaus nehodlá zmizet z veřejného života
Prezident Václav Klaus nehodlá zmizet z veřejného života, chce dál bojovat s "ohlupovači" kolem globálního oteplování a doufá, že jej budou veřejné záležitosti zajímat ještě v 99 letech. Řekl to v obsáhlém rozhovoru Nedělního Blesku u příležitosti svých sedmdesátin. Česká republika se podle Klause ocitla v "éře mediokracie". Politické otázky se podle něho neřeší na půdě vlády, ale v neděli v diskusním pořadu. Kriticky se v rozhovoru prezident znovu vyjádřil k Evropské unii. V rozhovoru, který je zveřejněn i na oficiálních webových stránkách prezidenta, zopakoval obavu, že by se Česká republika mohla v EU "rozpustit jako kostka cukru v kávě". "To rozpouštění pokračuje velmi rychlým způsobem. A to mě trápí," uvedl Klaus. Úplnou životní prohru prý nemá žádnou. Kromě názorů na globální oteplování, politickou situaci a Evropskou unii odpovídal Klaus Blesku i na otázky ohledně dovolené, sbírce kravat nebo vztahu k ženám. "Nevím, jestli se (ženám) líbím. Je jasné, že si prezidenta všimnou všichni - i ženy - víc než neprezidenta... Možná to ždibíček, ale jen ždibíček pomáhá," uvedl prezident.

(Převzato z dnešního mailového zpravodajství ČRo)

Žádné komentáře:

Okomentovat